Smartphone til blinde klar i 2014

En polsk virksomhed står bag et nyt styresystem, som gør smartphones anvendelige for synshandicappede. Systemet kommer til Danmark i 2014.

SeeYou Phone er et styresystem til smartphones, som giver synshandicappede mulighed for at betjene en smartphone via stemmekontrol. PR-foto.
Læs mere
Fold sammen

SeeYou Phone hedder det styresystem, som den polske virksomhed Humann S.A. står bag. Systemet er det første i verden til smartphones, som gør, at mobilen kan betjenes udelukkende gennem stemmeføring og derfor kan bruges af blinde og svagtsynede.

Den stemme-styrede smartphone er udviklet netop med henblik på blinde og svagtsynede, som ikke tidligere i samme grad har haft mulighed for at gøre brug af de touch-screen baserede mobiltelefoner, som har taget verden med storm. Systemet er kombineret med Samsungs smartphone Google Nexus, så stemmesystemets funktioner er fusioneret med Samsungs.

Med styresystemet SeeYou Phone kan alle generelle funktioner som opkald, SMS, kalender, kontakter og sociale medier styres af stemmen. Hvis der for eksempel skal skrives en SMS eller statusopdatering på Facebook, kan ejeren bare indtale det, der skal stå, som så bliver transformeret til tekst. Hertil kan rutevejledning via GPS læses højt, ligesom for eksempel vejrudsigten kan tjekkes gennem stemmeføring.

"Den moderne mobil har flere og flere avancerede funktioner. Folk, der er svagtsynede eller blinde, har begrænset adgang til disse funktioner, men gennem brug af stemmeføring bliver den moderne verden af mobilteknologi fuldt tilgængelig for dem," lyder det fra Marcin Lapa, der er bestyrelsesformand i Humann S.A. og manden bag SeeYou Phone.

I stedet for at lede efter den rigtige knap på en mobiltelefon eller stedet på skærmen for touch-screens, kan synshandicappede i Danmark fra slutningen af 2014, hvor SeeYou Phone efter planen lanceres herhjemme, styre deres smartphone alene med stemmen.

Polen, hvor firmaet Humann S.A., som står bag styresystemet, kommer fra, har allerede adgang til SeeYou Phone, men de næste i rækken bliver Danmark, Sverige og Spanien. Smartphonen kan dog allerede nu købes på det polske firmas hjemmeside, for hvad der svarer til 4.500 kroner.

Ifølge SeeYou Phone kommer systemet næste gang til Danmark, Sverige og Spanien, fordi procentdelen af synshandicappede i forhold til befolkningen her er højt. De siger, at "den teknologi, som vi har udviklet, kan hjælpe dem i deres hverdag og gøre livet lettere."

Ifølge Dansk Blindesamfunds hjemmeside er det estimeret, at én procent af den danske befolkning er synshandicappede. Det svarer til omkring 50.000 mennesker, hvoraf halvdelen vurderes at være blinde eller stærkt svagtsynede.