Smarte telefoner er nogenlunde IT-sikre

Sikkerheden på de nye smarte mobiltelefoner er ganske god - men der er også sårbare områder, viser rapport.

Foto: TORU YAMANAKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye "smartphones" af typen iPhone eller Android får en rimelig positiv bedømmelse af deres IT-sikkerhed i en ny rapport fra sikkerhedsfirmaet Symantec.

Men der er også områder, hvor ejerne af telefonen skal være varsom.

I bedømmelsen ligger iPhone skridtet foran. Begge typer får dog ros for at have indbygget en del sikkerhed fra starten.

Når iPhone er lidt mere sikker, skyldes det, at producenten Apple holder godt øje med telefonerne og de programmer, der bliver udviklet.

- Apple går længere med sin kontrol. Men denne kraftige styring gør så, at der er ting man ikke så let kan gøre på en iPhone, siger Peter Schjøtt, sikkerhedsekspert hos Symantec.

Jo højere kontrol, jo mindre fleksibilitet kan det give telefonens ejer.


Ifølge rapporten kan Apples tætte kontrol meget vel have skræmt IT-kriminelle væk. Udviklerne bag programmer skal godkendes af Apple, og programmerne bliver testet, inden de sendes ud. Dermed risikerer IT-skurke at blive afsløret.

For Android-telefoner er der et større ansvar hos den enkelte bruger, når man henter nye programmer. Desuden skal Android-brugere tænke på, hvor de henter programmerne, idet der ikke er samme kontrol med markedspladserne som hos Apple.

Begge telefontyper har begrænset adgangen til, at man kan ramme flere programmer, hvis nogen først er trængt ind på telefonen. Men der er stadig vigtige oplysninger, som kan hentes af en IT-kriminel, der for eksempel har fået adgang til telefonen via dens browser.

Et sårbart område for begge er, når brugeren synkroniserer data via for eksempel en cloud-løsning som iCloud eller Gmail.


Her er mulighederne for at kryptere data ikke så gode, som de kunne være. Det kan for især virksomheder give grund til særlig opmærksomhed.

Endelig er begge telefoner sårbare over for angreb, der går ud på at narre telefonens ejer til for eksempel at fremsende et password til det, der udgiver sig for at være ens bank.

/ritzau/