Småt, godt og flot

Business.dk har prøvet den dyreste af de små mini-PCer, som er ved at indtage Danmark - nemlig Hewlett-Packards model. Det blev et interessant bekendtskab.

Dobbeltbatteriet giver ekstra timers arbejdstid men giver umiddelbart Mini 2133 et lidt spøjst udseende. Det viser sig dog, at det løfter skærmen så meget, at det giver en behagelig læsehøjde, når man arbejder med Mini 2133 på f.eks. et bord. Fold sammen
Læs mere
Af alle de mange mini-PC-modeller, som er i færd med at oversvømme PC-markedet (få et overblik her), er Hewlett-Packards Mini 2133-model den absolut dyreste, men det kan også mærkes ved brugen af den. Business.dk har samarbejdet med den i et par uger, og det blev et spændende bekendtskab.

Mini 2133 er af aluminium, så den burde kunne holde til meget (også uden at blive ridset), hvilket må være formålet med så lille en PC, nemlig at have den med sig næsten konstant, tage den op af og ned i tasken o.s.v. Den bliver kort sagt brugt. Til gengæld vejer den godt til: 1.440 gram på køkkenvægten. En del af forklaringen - men kun en del - er det lidt aparte dobbeltbatteri, som skal udskyde krisen med strømmangel, og som forunderligt og vældigt praktisk løfter mini-PCen lidt, når man arbejder, men som altså også gør den tungere og lidt sværere at »kaste« ned i rygsækken.

Strømstik med jord og Windows med lup
Allerførste indtryk er til dumpekarakter: Strømstikket er med jord! Hvem d.... har jordstik derhjemme? Og endnu værre: Hvor i al verden finder man et jordstik, når man er på farten? Svaret er: Det kan man ikke. Løsningen på det problem: Sav jordbenet af, så der altid er adgang til strøm.

Absolut frisk fra fad skal Windows - for Mini 2133 er med Windows, ikke Linux - installeres. Næste chok: Beskeden "Indlæser Windows" er på spansk! Kort derefter kan man så vælge mellem Windows på arabisk, dansk, spansk eller portugisisk, en sær blanding, men det kræver blot et klik - og derefter stor tålmodighed.

For Windows er bare en langsommelig affære at installere. Efter to genstarter er man dog endelig klar - tror man. For først kan man tilmelde sig HP-service, hvis man da ellers er udstyret med læselup, for hele formularen er lavet til en 17-tommerskærm, og man kan stort set intet se af skriften på denne lille skærm. Heldigvis er knappen "Registrer senere" med så stor skrift, at man blot vælger den.

På med antivirus, væk med engelsk tastatur
Det har altid været fuldkommen uforståeligt, hvorfor en frisk Windows-installation er sat op med både dansk og engelsk tastatur. Det giver kun bøvl med, at en særlig tastekombination (som man altid får ramt, når man ikke har brug for den) skifter tastatursproget, så de danske bogstaver forsvinder. Slet dog det skidt fra starten.

Men når så irritationerne ved Windows er udryddet, kan man begynde at nyde tilværelsen. Næsten da. For der er intet antivirusprogram med, vil man opdage, hvis man da opdager, at Windows Sikkerhedscenter har en lille indikation af problemet i højre bundlinie af skærmen - og så bør man jo ikke gå på nettet. Et besøg på http://free.avg.com gør også denne PC netsikker nu, for det gratis antivirusprogram AVG opdaterer sig selv til sidst i installationen.

Hvorfor den installerede Internet Explorer er født med cookier aktiveret og med den besynderlige søgebjælke fra AOL, som også har overtaget søgefeltet og gjort den for danskere ukendte America Online-søgemaskine til standardsøgemaskine, forbliver endnu to gåder. Altså også et besøg om www.opera.no for at hente Opera (man kunne også have valgt Firefox, jo) til at gå på nettet med.

Og for en sikkerheds skyld lader vi computeren checke for virus (det tog lige over fire timer, og det friskopladede batteri måtte genoplades undervejs), dernæst besøgte den Windows Update, hvor 24 vigtige opdateringer (eller over 120 MB data) lå klar; de tog knap en time at hente.

Men er man også endelig klar til det egentlige.

Behageligt god plads på skærmen
Det var super enkelt at komme på det trådløse net. Mini 2133 er på forsidekanten udstyret med en smart tænd/sluk-skydeknap, som tænder eller slukker for den trådløse forbindelse. Den kan ikke slåes til ved en fejl. Og Windows hjælper hurtigt brugeren på nettet, hvilket er en væsentlig del af funktionerne på en mini-PC.

Mini 2133 har en blank og klar skærm. Det er mægtigt indendørs men problematisk udenfor, eller hvis der f.eks. er meget sollys inde. Så er der genskin. Til gengæld kan man virkelig nyde film og billeder under gode lysforhold.

Den høje opløsning betyder, at man faktisk kan arbejde på den forholdsvis lille skærm og alligevel se det meste af, hvad man plejer på en »stor« bærbar uden at skulle rulle op/ned og til højre/venstre hele tiden.

Selve skærmarealet kunne egentlig godt være større - der er plads til det, for »rammen« rundt om skærmen er meget bred.

Gennemtænkt tastatur
Tasterne buer lidt ned på midten. Det gør dem lettere at ramme. Samtidig er de kun minimalt mindre i størrelse end »normale« taster. Og naturligvis er de på dansk. Man skal lige vænne sig til, at det to musekliktaster på »pegepladen« sidder lodret i hver side og ikke ovenfor som sædvanlig, men det går faktisk forbløffende hurtigt at få i fingrene. Selve tastaturlayoutet er også gennemtænkt; f.eks. sidder den meget brugte Delete-tast som yderste tast i øverste, højre hjørne, hvor den er let at finde, og slet-baglæns-tasten lige under er dobbelt så bred og derfor også let at nå uden at ramme forkert. En tydelig blå lampe lyser, når CapsLock er slået til, så man opdager, at man udelukkende skriver med store bogstaver.

Lyden fra de indbyggede højttalere er fin, når man hører musik, ser film eller TV over nettet.

Til gengæld kører blæseren hørbart konstant. Selv om den ikke larmer, generer støjen alligevel lidt, når man først lægger mærke til den. Varmeudviklingen i bunden er stor; man skal ikke have for tynde bukser på, hvis man sidder i sofaen med Mini 2133 på skøddet.

Høj pris

Windows er en langsom starter. Det tager næsten tre minutter at nå til logind-skærm, efter endnu et minut er man klar til arbejde. Har man først prøvet en mini-PC med Linux, der blot har en opstartstid på 25-30 sekunder, værdsætter man hurtigheden, når man lige skal have noteret noget eller checke noget på nettet. Derfor vil man i udpræget grad sætte computeren på stand-by i stedet for at slukke den for dermed at komme hurtigere i gang, når man igen tænder.

Prisen på Mini 2133 er høj i forhold til mange andre mini-PCer, men kvaliteten af udstyret følger med og holder utvivlsomt længere ved almindelig brug. HP kommer dog til foråret 2009 med nye og billigere mini-PCer.

Men alt i alt et behageligt bekendtskab, hver gang Mini 2133 blev fisket op ad rygsækken.