Småøer kæmper for at komme på Internet

En hel ø med 200 indbyggere skal dele en Internet-forbindelse, der svarer til to danske husstande på fastlandet. Politikere lover bedring.

Øen Endelave nord for Fyn og vest for Samsø har 200 indbyggere. Men de må dele en Internet-forbindelse på otte megabit i sekundet. Foto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske småøer har solide problemer med at få ordentlige Internet-forbindelser, og det gør det svært for dem at trække virksomheder og folk med del- eller deltidshjemmearbejde til.

På øen Endelave med 200 indbyggere sender TDC otte megabit i sekundet ind til hele øen, skriver Kristeligt Dagblad. En almindelig husstand i en dansk by har til sammenligning efterhånden alene fire megabit til rådighed. Lars Møller, der er ørepræsentant og har eget IT-firma, må derfor have en server stående på fastlandet.

Omø med 177 faste beboere har fem megabit til rådighed.

Meget, meget høj prioritering

Der skal gøres noget straks, mener næstformanden i Folketingets Ø-kontaktudvalg, John Dyrby Paulsen (S).

»Internet passer som hånd i handske til småøerne og er et vigtigt aktiv for at tiltrække flere beboere. Det bør prioriteres meget, meget højt,« siger han til avisen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har lovet hele landet adgang til bredbånd senest i udgangen af 2010, og han understreger, at det også gælder småøerne.

Lige så ofte på nettet som på fastlandet

En undersøgelse fra Sammenslutningen af Danske Småøer på øerne i det sydfynske øhav viser, at øbefolkningen er lige så tit på nettet som fastlandsbefolkningen, selv om 60 procent af øboerne er over 50 år.