Småbanker bliver mast af de store

Konsekvenserne af finanskrisen i den danske bankverden, herunder bankkrak, opkøb og kundeflugt, viser sig nu, at have ramt landets mindre banker hårdere på forretningen end de største.

Konsekvenserne af finanskrisen i den danske bankverden, herunder bankkrak, opkøb og kundeflugt, viser sig nu, at have ramt landets mindre banker hårdere på forretningen end de største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opgørelse foretaget af Jyllands-Posten Erhverv viser således, at de små pengeinstitutter har tabt op imod 40 pct. af deres markedsandel, der samlet set er skrumpet til 10 pct. af markedet.

- Det er et markant skifte, der også viser, at meget af småbankernes udlånsvækst op til krisen var af en meget flygtig natur og er forsvundet igen, siger seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten Erhverv.

Lars Krull vurderer ligeledes, at fremtiden ikke ser lettere ud for de små banker, der fremover kan få udfordringer med ny lovgivning og øget konkurrence. Trenden, hvor de ti største banker samlet set er gået fra at være fem til næsten ni gange så store som de mindste, ser derved ikke ud til at vende.

Brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter ser en smule anderledes på tallene.

- Der er nogle pengeinstitutter, der ikke er mere. Deres markedsandel regner vi ikke med. De institutter, der har klaret krisen, har en markedsandel i dag i det marked, som er stort set ens med den, de havde tidligere. Vi er sådan set enige i tallene hele vejen, men vi fokuserer bare på en anden del af markedet, siger underdirektør i Lokale Pengeinstitutter Søren Mølgaard til Jyllands-Posten Erhverv.