Småbank-aktier sendt til tælling efter blodig weekend

En stribe små banker tager drøje hug på aktiemarkedet, efter at to jyske sparekasser måtte kaste håndklædet i ringen.

Foto: Sonny Munk Carlsen

Hårdest ramt er Totalbanken, der falder mest blandt alle de danske aktier.

Den fynske bank falder 13 procent ved frokosttid i mandagens handel. Dermed er aktien bundprop blandt alle de 169 dansk noterede selskaber, der samlet falder halvanden procent.

Også Vinderup Bank, Danske Andelskassers bank og Salling Bank falder henholdsvis 9,3, 7,2 og 6,9 procent.

I alt er der seks lokalbanker blandt dagens 10 mest faldende pengeinstitutter.

I den anden ende af indekset luner Hvidbjerg Bank sig på en 8,1 procents stigning, der gør den til den bedst performende danske aktie mandag.

Siden børslukketid fredag har der udspillet sig et drama blandt de danske pengeinstitutter, hvor to måtte kaste håndklædet i ringen og opgive at fortsætte som selvstændige sparekasser.

Først var det Sparekassen Østjylland, der kunne melde, at den var overgået til Sparekassen Kronjylland efter en Bankpakke 4-model, hvor 30 erhvervskunder blev skilt fra og overdraget til statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

Kort efter kunne Spar Salling offentliggøre sin fusion med Den Jyske Sparekasse uden om bankpakker-lovgivningen men med en medgift fra Indskydergarantifonden.

Også de store banker tager hug i dagens handel. Sydbank falder 1,8 procent og Danske Bank 2 procent, mens Nordea, der offentliggør sit regnskab for første kvartal tirsdag, ligger nederst i C20-indekset med et fald på 3,8 procent.