Småaktionærer vil støtte op - men under protest

Utilfredse småaktionærer strømmer ind i Amagerbankens aktionærforening, som højlydt kritiserer bankens ledelse. Alligevel forventer foreningens formand, at bestyrelsen vil få opbakning til sine redningsforsøg på dagens generalforsamling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et rungende ja, men under protest. Det er det mest sandsynlige udfald af dagens ekstraordinære generalforsamling i Amagerbanken. Jørgen Christensen er formand i Foreningen af aktionærer i Amagerbanken, og han er overbevist om, at de mindre aktionærer vil bakke op om de af bestyrelsen fremsatte forslag på dagens generalforsamling. Bevidstheden om, at det er ved at være sidste skud i bøssen, hvis man skal ud af dette med en smule skind tilbage på næsen, er altafgørende.

»Hvis vi er for negative lige nu, så har vi ikke en chance. Så taber vi alle pengene og får ikke en krone tilbage,« siger Jørgen Christensen.

Derfor vil bestyrelsens forslag gå lige igennem, forudser han.

»Hvorfor skulle de ikke det? Det er jo den eneste chance, og folk er jo ikke tåbelige. Ingen vil acceptere, at de har tabt alle pengene, før der ikke er mere at kæmpe for,« siger Jørgen Christensen og understreger, at en vedtagelse ikke vil være det samme som stor opbakning til bankledelsen:

»Der vil blive stillet mange spørgsmål til, hvordan det kunne gå så galt.«

Intet alternativ alligevel

En klog beslutning, mener professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

»De har alligevel ikke noget alternativ, så det er det eneste rigtige. Hvis det skulle lykkes dem at blokere afstemningen, så ville det hele jo ryge på gulvet. Det ville være fuldstændig ødelæggende for bankens overlevelseschancer, og de ville alle risikere at tabe deres penge. Det er der jo ikke nogen, der er interesserede i,« siger Caspar Rose.

Aktionærernes formand Jørgen Christensen forudser, at kun en mindre del af de nuværende aktionærer vil gå med i en eventuel kapitaludvidelse. Mistilliden til bankens ledelse er ganske enkelt for stor, og aktionærerne tvivler på, hvornår banken igen vil have brug for flere penge.

»De har allerede mistet mange milliarder igennem de seneste to år, men det stopper jo ikke der. Det er usandsynligt, at Amagerbanken skulle have mindre tab end Forstædernes Bank eller Roskilde Bank. De har haft cirka samme størrelse og samme klientel. Når Forstædernes Bank nedskriver med 4,5 mia. kr., hvorfor skal Amagerbanken så kun nedskrive med to mia. kr.? Det rimer ikke. Der må komme mere,« påpeger Jørgen Christensen.

I aktionærforeningen mærker man klart de sidste ugers tumult omkring banken. Rekordmange medlemmer har nemlig meldt sig ind og fået foreningen til at vokse eksplosivt.

I hobetal melder sig ind

»Det er i tusindtal, men endnu ikke over titusind medlemmer. Jeg ved ikke præcis, hvor mange der er, men det vælter ind med indmeldelser i øjeblikket. Jeg har fået omkring 50 nye indmeldelser hver dag de sidste par uger,« siger Jørgen Christensen, som er formand i Amagerbankens aktionærforening.

Det er utilfredshed med bankens ledelse, der får aktionærer i hobetal til at melde sig ind i Jørgen Christensens rækker.

»Interessen er stor nu, og det har nok at gøre med, at man har mere brug for at stå sammen. Jeg tror, at det har lidt at gøre med Roskilde Bank, hvor man etablerede en aktionærforening, da banken var gået ned, fordi man snakkede om et kollektivt søgsmål, fordi man følte sig forledt af ledelsen,« siger Jørgen Christensen og sender et velrettet skud afsted mod bestyrelsesformand N.E. Nielsen og adm. direktør Jørgen Brændstrup:

»Det er uhørt, at de bliver siddende, når de har kørt banken i sænk. De har jo ikke arbejdet i aktionærernes interesse. Vores interesse er, at aktien fastholder sin værdi, og det gør den jo ikke, hvis banken går ned.«