Små virksomheder må ikke blive hægtet af

Danfoss-topchef, Niels B. Christiansen, opfordrer til at gøre en målrettet indsats for at føre Danmarks små og mellemstore virksomheder ind på det digitale spor. I modsat fald ender de i en sårbar position.

Ifølge topchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, bør der laves en målrettet indsats for at få udbredt viden om digitaliseringen til de små og mellemstore virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det handler om graden af digitalisering, har Danmark en stærk position.

CEO Niels B. Christansen fra Danfoss kalder Danmark for »verdens mest digitaliserede samfund«.

»Du kan udfylde din selvangivelse på nettet, og du kan underskrive digitalt. Vi er foran alle andre. Men ser vi på erhvervslivet, kan vi ikke sige, at vi er de mest digitaliserede. Vi har en erhvervsstruktur med mange underleverandører, og det er vigtigt, at vi får den typiske maskinfabrik med. Risikoen er, at disse virksomheder bliver skubbet hen i den del af værdikæden, der ikke er så spændende. Det vil være farligt,« siger han.

På Danfoss arbejder ledere og medarbejdere intenst på at kunne forstå, hvilke produkter der skal kunne forbindes digitalt og give data fra sig, og hvilke produkter der skal kunne programmeres løbende og kunne ændre adfærd, så de konstant bliver klogere og mere avancerede.

»En god gammeldags radiatortermostat kan hverken snakke med det ene eller det andet. Den kan justere sig selv, den bruger ingen strøm, og det er fint – indtil den dag, hvor den skal indgå i et system. Man er derfor nødt til at forstå, hvad de enkelte komponenter skal kunne. Men jeg kan frygte, at det kan blive svært at nå i de mindre virksomheder, hvor man til daglig har travlt med at få den næste ordre.«

Efterlyser målrettet indsats

Ifølge Niels B. Christiansen bør der laves en målrettet indsats for at få udbredt viden om digitaliseringen til de små og mellemstore virksomheder. Han nævner Dansk Industris digitaliseringsindsats som et eksempel.

Her skal et panel med 16 topledere komme med anbefalinger til virksomheder og politikere om digitaliseringen. Han fremhæver også MADE – Manufacturing Academy of Denmark – hvor industri og læreanstalter arbejder sammen om at kunne fastholde og udvikle produktion herhjemme.

Ifølge Niels B. Christiansen handler det om at udvikle ny viden og i næste hug få den viden spredt via f.eks. GTS-institutterne og Teknologisk Institut.

»Denne videndeling skal fungere. Hvis staten skulle bruge nogle penge, skulle det være på disse felter.«