Små virksomheder har stadig svært ved at låne penge

Penge- og realkreditinstitutternes udlån til erhvervslivet er steget med knap to pct. det seneste år. Det viser den nye udlånsredegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går bedre med at finansiere udviklingen af virksomheden. Det oplever både små og store virksomheder landet over. Store virksomheder oplever dog fortsat finansieringssituationen bedre end små virksomheder.

»Jeg er glad for, at udlånet til de danske virksomheder over det seneste år er gået i den rigtige retning. Vi må imidlertid ikke glemme, at der er virksomheder med gode projekter, der har svært ved at opnå finansiering i penge- og realkreditinstitutterne. Det gælder især de mindre virksomheder og de nye virksomheder, der endnu ikke har nået at opbygge en solid forretning«, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i en kommentar til de nye tal.

Stigningen i de samlede udlån på knap to pct.dækker over et støt fald i bankernes udlån til de danske virksomheder, som opvejes af en stigning i mængden af realkreditlån til virksomhederne. Men det er den mest positive vurdering af finansieringssituationen siden 2011, selvom især de små og mellemstore virksomheder har stadig svært ved at låne til væksten, konstaterer Dansk Ervherv.

»Vi kan se, at mange mindre virksomheder og mange nye virksomheder stadig har svært ved at opnå finansiering i penge- og realkreditinstitutterne. Man kan ikke skære alle virksomheder over en kam og konkludere, at alt er godt. Det er alt for tidligt at fløjte finansieringsproblemerne af«, lyder kommentaren fraa chefkonsulent Louise Riisgaard fra Dansk Erhverv.

Hun noterer sig, at virksomhederne har lettere ved at låne penge, jo mere velpolstrede, de er.

»Det kommer ikke som nogen overraskelse, at virksomheder med en solid egenkapital står relativt bedre, når bankerne skal bevilge deres lån. Det gavner naturligvis kreditvurderingen, at man kan fremvise en stærk bundlinje og penge på kistebunden«, siger Louise Riisgaard og fortsætter:

»Det må minde virksomheder om, at lønsom forretning, hvor man sparer op i gode tider, betaler sig. Men samtidig er det også en påmindelse til politikerne om, at virksomheder ikke kan klare et skattetryk, som reelt gør det umuligt for dem at polstre sig.«

Også de danske revisorer i FSR påpeger, at politikerne har et medansvar for at sikre virksomhederne bedre vilkår for at finansiere sig. Revisorerne hæfter sig ved at, at det faldende bankudlån især rammer hårdt hos de mindre virksomheder.

»Små virksomheder er – givet størrelsen - typisk mere usikre og kan stille mindre sikkerhed. Det betyder, at bankerne oftere må sige nej. Sådan er virkeligheden, og vi ser det heller ikke som bankernes opgave at tage de meget risikofyldte udlån. Men det understreger, at man politisk bør være opmærksom på situationen, hvis man ønsker at styrke vækstmulighederne hos de mindre virksomheder,« siger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen.