Små virksomheder dropper tanterne

Holdningsskift. Succeshistorierne tårner sig op, når det gælder erfaringerne med professionelle bestyrelser. Kompetente folk i bestyrelsen er ved at være en selvfølge for danske smv'er, der mener det alvorligt, når siger de vil tjene penge. Erhvervslivets match-makere fortæller om travlhed.

Danske virksomheder har traditionelt foretrukket familiemedlemmer og venner til deres bestyrelser.

Men den skeptiske indstilling til professionelle bestyrelsesmedlemmer er ved at blive afløst af en glubende appetit på skarpe profiler, som kan udfylde stolene rundt om bestyrelsesbordet.

Smv'er flokkes i dag om match-makere og etablerede erhvervsnetværk, hvor gode referencer, rygklap og databaser for de indviede viser vejen til de rette folk.

Hjælp til at vokseFolk som skal hjælpe dem med at vokse, vise dem vejen til en effektiv turnaround eller bringe dem helskindet igennem et generationsskifte.

Det fortæller tre erfarne erhvervsfolk med ekspertise i vækst og virksomhedshandler, som i dag står i spidsen for et netværk for danske virksomheder: Match-online A/S, Connect Danmark A/S og Bestyrelsesposten.dk.

Alle tre aktører beretter om stigende interesse fra virksomhedernes side.

Hos Bestyrelsesposten.dk, der finder egnede kandidater for virksomheder, har direktør og erhvervsadvokat Klaus Ulrik Tvermoes registreret en overvældende interesse på det halve år, som hjemmesiden har været i luften. Han sidder selv i bestyrelsen hos en række selskaber.

Øget bevidsthed- Der er klart en øget bevidsthed omkring professionelle bestyrelser. Det er også utroligt vigtigt for virksomheder, der står i generationsskifte, og som vil vokse, siger direktør Peter Damkiær, Match-online, der matcher købere og sælgere af virksomheder.

Han har selv etableret langt over 100 bestyrelser og sidder med i tre af slagsen i dag.

- Da jeg holdt orienteringsmøder for smv'er om sagen i 1997, var det meget svært at mønstre deltagere. Det ser jo helt anderledes ud i dag, fortæller han.

Markant tendensTendensen til at søge professionelle bestyrelsesmedlemmer er især markant hos de helt nye virksomheder, siger direktør Dorthe Wiene for kapital- og sparringsnetværket Connect Danmark

- Vi har konstant en stadig stigende interesse fra nystartede virksomheder, lyder det.

To professorer Nicolai Foss og Torben Pedersen fra Center for Strategi og Gobalisering, CBS peger på, at de danske smv' er, som er godt rustede til det globale marked, har professionelle bestyrelser. De henviste til navne som Danfysik, Foss Analytical, KJ Industries, Saxo Bank, og Skov A/S.

- De udnytter erfaringer høstet fra større virksomheder, men sætter det i sammenhæng med egne mål, kompetencer og ressourcer, lød det.

Initiativer rundt om i landet skal sørge for, at flere kommer med på vognen og får sparring fra erfarne folk udefra.

Brancheorganisationer som HTSI og DI, GTS-institutter og erhvervsservicecentrene (pr 1. januar de kommunale væksthuse) står bag nogle af dem.

ErhvervsBladet taler løbende med direktører og ejerledere, som tilskriver en del af deres succes deres professionelle bestyrelse.

Direktør Pia Baun Hansens hjemmeservicefirma PHB A/S er flere gange udråbt som gazelle-virksomhed. Hun har altid gjort brug af professionelle sparringspartnere

- Jeg blev hurtigt fast besluttet om at få en professionel bestyrelse, fordi jeg mente og mener, at den kan give virksomheden nogle kompetencer, som jeg ikke kan, fortæller hun.

Bredere perspektivEn anden direktør Per John Jensen hos det ti mand store softwarefirma Zoomio i vækst udtrykker det således: - En professionel bestyrelse kan ofte se udviklingen i et bredere perspektiv. Som iværksætter kan man risikere "ikke at se skoven for træer."

Softwarefirmaet Mondo øgede omsætningen i 2005 med 48 procent, og dets ejerleder Anders Christian Andersen tilskriver noget af succesen sin professionelle bestyrelse.

Direktør og mba'er Stein Bagger, der blev spændt for det konkursramte 2M Invest-firma IT-Factory i 2002, foretog en effektiv turnaround for firmaet blandt andet med tidligere CSC-direktør Asger Jensby i bestyrelsen.

Han mener, at mange danske virksomhedsejere, der selv har bygget deres forretning op, har en tendens til at overse, at det kræver helt andre kompetencer at drive en forretning end at starte den op. Chefen har været entreprenør. Derfor skal de have professionel sparring.

- Hvorfor har Michael Laudrup brug for en landstræner, spørger han med et smil i stemmen.