Små leverandører mister på kommunalreform

Fair Play. Større kommuner vil blæse ordrerne op i størrelser, der er urealistiske for smv'er.

Flere ressourcer hos de ny storkommuner får erhvervslivet til at håbe, at problemerne med ulovlige og fejlagtige udbudsrunder i kommunerne, bliver mindre i fremtiden.

Til gengæld åbner kommunalreformen for en ny bekymring.

Erhvervslivets organisationer frygter nu et nyt og endnu mere økonomisk hårdtrammende problem for de danske smv'er i lokalområderne: Kommunerne vil foretage større indkøb med lavere stykpris og kræve større kapacitet hos leverandørerne.

- Vi frygter at udbudene bliver større og større, og at det til sidst bliver helt uopnåeligt for smv'er at deltage, siger chjefjurist Peter Andersen hos Håndværksrådet.

Bekymringen har fået Rådet til at indlede en dialog med kommunerne om at åbne de fremtidige indkøb mere op for de små spillere. Der er sent 13 gode råd ud til de kommunale indkøbere.

- Blandt andet kan de fjerne betingelser om store mængder og krav om lange betalingsfrister og stor kapacitet, siger han. Kommunerne opfordres også til at dele udbudene op i mindre klumper.

Dansk Erhverv, der også organiserer de lidt større virksomheder, peger på løsningen med at lade konsortier af mindre virksomheder, der er gået sammen, byde ind.

- Det kunne eksempelvis være en gruppe af private hjemmeplejeleverandører der gik sammen om at dække alle distrikterne, siger konsulent Martin Koch Pedersen, Dansk Erhverv.

Finansminister Thor Pedersen, der det seneste år har strammet gevaldigt i den offentlige indkøbspolitik, har for nylig udtalt, at "Alle skal være med, hvis de kan tilbyde den rigtige pris."

Alligevel har han fået en række kommuner med på at forpligte sig til at lægge samtlige køb inden for it og kontorvarer hos Staten og Kommunernes Indkøb, SKI A/S. 45 ud af 98 kommuner sagt ja til altid at købe printere hos SKI, uden om de lokale it-forhandlere. Hos SKI A/S er der faste leverandører tilknyttet, typisk store virksomheder.