Små firmaer betaler tårnhøje gebyrer på udlandshandler

Udgifterne til bankgebyrer er ofte tårnhøje, når danske virksomheder enten modtager eller overfører penge til andre EU-lande. Og det kan især få konsekvenser på bundlinjen for små virksomheder.

I Danmark bliver de små virksomheder sorteper. De har ikke ressourcerne til at forhandle gode aftaler med bankerne, og deres konkurrenceevne bliver væsentligt svækket i forhold til lignende virksomheder i nabolandene, lyder kritikken fra industriens brancheorganisation, DI. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor det for en dansk virksomhed koster 15-30 kr. for hver udlandshandel i euro og 40-50 kr. ved en handel i danske kroner, kan virksomheder i EU-lande slippe med et gebyr svarende til 2-3 kr. Det viser en rapport fra Betalingsrådet. Årsagen er, at Danmark ikke har tilsluttet den danske valuta til en forordning fra EU, som fastslår, at bankerne ikke må kræve højere gebyrer for en udenlandsk overførsel end en indenlandsk.

Det skriver Finans.

Derfor kan bankerne frit fastlægge et gebyr på grænseoverskridende overførsler i danske kroner - i modsætning til en bank i f.eks. Tyskland, som på grund af euroen som nationalvaluta er underlagt EU-forordningen.

I Danmark bliver de små virksomheder sorteper. De har ikke ressourcerne til at forhandle gode aftaler med bankerne, og deres konkurrenceevne bliver væsentligt svækket i forhold til lignende virksomheder i nabolandene, lyder kritikken fra industriens brancheorganisation, DI.

- Når man fra politisk side er meget fokuseret på at skabe gode vilkår for små virksomheder, er det uforståeligt, at man ikke har tilsluttet den danske krone til EU-forordningen. De store virksomheder har gode bankaftaler og internationale konti. Men for en lille virksomhed, der eksporterer til f.eks. Tyskland eller Polen, er de tårnhøje gebyrer en barriere for vækst, siger vicedirektøren i DI, Kent Damsgaard til Finans.

Det er dog ikke kun i euro-landene, at gebyrerne på udlandshandel er forsvindende små i forhold til de danske. Virksomhederne på den anden side af Øresundsbroen slipper med et gebyr på cirka 2 svenske kr. per overførsel, fordi Sverige har tilsluttet sin valuta til EU-forordningen.

Et andet eksempel er, at en dansk virksomhed, som handler i euro, må betale et gebyr på 15-30 kr. for hver fakturering til udlandet. Men hvis virksomheden i stedet opretter en konto syd for grænsen, lyder gebyret på under 3 kr.