Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Distribution af varer er en udfordring i storbyer, for last- og varebiler kan ofte ikke nå frem med varer til aftalt tid, og det er dyrt for samfundet.
Hver dag især i myldretiden står trafikken bomstille rundt om i verdens byer .
»Trafikken i tætbefolkede byer er voldsom – og kun en velfungerende kollektiv trafik og små enheder af bl.a. elektriske transportmidler kan redde den offentlige infrastruktur,« som Geneviève Fioraso, fransk minister for uddannelse og forskning, sagde i forbindelse med lanceringen af en ny delebilsordning for elbiler i Grenoble forleden.
I Grenoble i Frankrig har Toyota søsat 35 elkøretøjer i form af 35 trehjulede i-Road og 35 andre firehjulede elkøretøjer kaldet Mons fra datterselskabet Toyota Auto Body.
»Det handler om at nedsætte trafikintensiteten i byerne. Vi er ikke længere blot en bilproducent. Vores mål er at gøre samfundet bedre og bedre,« sagde formand for Toyota Motor Corporation, Takeshi Uchiyamada, da i-Road-systemet blev holdt over dåben.
Grenoble har de senere år bl.a. opgraderet tognettet, etableret en metro og skabt en ny letbane, der kører midt gennem byen, ligesom man har satset på at etablere en lang række cykelstier i byen.
»For byen handler det som sideeffekt også om at gøre mere plads til distributions-køretøjer, der jo bringer forsyninger til byens borgere. Det er et led i byens strategiplan at have hjælp til en bedre distribution,« siger borgmesteren i Grenoble-Alpes Métropole distriktet, Christophe Ferrari.
Det trehjulede køretøj krænger modsat f.eks en minibil i sving – i stil med en motorcykel, hvor føreren lægger sig ned til siden og følger motorcyklens bevægelser. Toyota kalder systemet Active Lean System.
I-Road kan i Europa køre 45 km/t, mens rækkevidden er cirka 50 km/t på en opladning.
Men da der er tale om delebilsystemer, vil der forhåbentlig altid være en nyopladet i-Road klar. Man kan dog ikke frigøre den fra laderen, hvis den har for lidt støm.
Lidt dyrere end togbillet
»Ha-Mo« kalder Toyota deres nye transportsystem – eller harmonisk mobilitet. På flere ladestationer er der også plads til, at andre elbilsmærker kan lades op.
Prisen for at benytte en i-Road er højere end en togbillet – men rimelig. De første 15 minutter koster tre euro (22,50 kr.), de næste 15 minutter koster to euro (15 kr.), og de følgende 15 minutters perioder koster hver én euro (7,50 kr.).
Fra bestilling til afhentning må man forvente, at det tager en halv time. Der er et særligt medlemskort, som også kan bruges i tog og busser.
Ha-Mo er fra begyndelsen koblet op på områdets delebil-system Cité Lib, som blev stiftet i 2006 med seks biler. Nu har man 300 biler på en lang række p-pladser, hvor de 4.500 medlemmer kan bestille og hente deres biler. I 80 franske byer er reservationssystemet til delebiler det samme.
Med Ha-Mo kommer der 27 dedikerede pladser med ladestationer til – og formentlig 1.500 nye medlemmer. Et forsigtigt mål hos Cité Lib er at nedbringe de kørte kilometer i bil i byen med 40 pct. Uden for byen er der relæstationer, hvor man kan skifte fra bil til elkøretøj. Alle ladestationer er tillige placeret ved metro- og togstationer, og man kan på en app se, hvor der er ledige køretøjer.
Ideen hos Cité Lib er, at familier med i dag to eller tre biler kan droppe dem – og nøjes med et medlemskab hos Cité Lib.
»Mange indbyggere vil slet ikke have behov for en bil, for den holder alligevel parkeret 80 procent af tiden,« siger Cité Libs administrerende direktør Martin Lasage, som forventer en omsætning i selskabet på 7,5 mio. kroner i år.
Car2Go klar i København
Herhjemme er delebil-projektet Car2Go netop etableret med samme mål for øje – at få færre til at tage bilen til byen.
Der drejer sig om 200 Smart-biler i København. På verdensplan vil projektet tælle en million medlemmer i år. Herhjemme er 1.200 personer tilmeldt allerede inden starten forleden.
Car2Go, der findes i 28 byer verden over, har Europcar og Daimler som partnere, og i flere byer har man både Smart-biler med diesel, benzin og el. København har p.t. kun benzinudgaver.
Men bilerne er med benzinmotor fordi, som CEO for Car2Go i Europa, Thomas Beermann, siger: »Der er for få ladestandere til, at projektet kunne gennemføres med den elektriske Smart-udgave i København«.
Der skal ifølge Beermann være 1,6-1,8 ladestandere til rådighed pr. elbil – og de skal være på 22 kW.
»Det vil sige, at der skal være 380 ladestandere i København med 22 kW. I København er der måske 30 ladestandere, hvor de fleste er på 11 kW,« siger Thomas Beermann.
I København samarbejder Daimler med parkeringsselskabet Q-Park, Invest samt telefonselskabet »3«.
Business Transport var inviteret til Frankrig af Toyota