Små bryggerier: Carlsberg smadrer humlemarkedet

Priserne på økologisk humle sværmer mod himlen. Flere mindre danske mikrobryggere peger på, at giganternes nye massive interesse for økologi er årsagen til galopperende priser og et tørlagt marked.

Det økologiske humlemarked har ikke været parat til den store stigning i efterspørgslen, og derfor er priserne galopperet af sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det skriver FødevareWatch.

Flere og flere danskere efterspørger økologiske fødevarer - også øl.

Det er ikke gået de store bryghuses næse forbi, og både Carlsberg og Royal Unibrew er for alvor gået ind på det økologiske ølmarked.

En positiv udvikling for de øko-orienterede forbrugere, men et problem for de små bryggerier. Det økologiske humlemarked har nemlig ikke været parat til den store stigning i efterspørgslen, og derfor er priserne galopperet af sted, fortæller de to små økologiske bryggerier Ørbæk Bryggeri og Herslev Bryghus til FødevareWatch.

"Prisstigningen skyldes helt sikkert også, at Carlsberg og Unibrew er kommet ind på markedet. Samtidig med det er mange af de andre store nordiske bryggerier også begyndt at sælge økologiske øl," fortæller Allan Poulsen, som er brygmester hos Ørbæk Bryggeri, til branchesitet.

Det fynske bryggeri har oplevet stigninger i prisen på den økologiske humle på langt over 100 pct., og det rammer bundlinjen, når man bruger flere tons om året.

Også hos Herslev Bryghus kan man mærker de store bryghuses ankomst på øko-markedet.

"Der er masser af økologisk korn, men økologisk humle er et problem, når de store spillere kommer ind på markedet. Producenterne kan ikke følge med. Det er allerede et ret stort problem at kunne skaffe nok økologisk humle i år," siger direktøren for Herslev Bryghus, Tore Jørgensen, til FødevareWatch.

Han fortæller, at man har set op mod en firedobling af prisen på økologisk humle. Bryggeriforeningen oplyser, at der har været en generelt stor prisstigning på humle, men at det særligt er priserne på den økologiske humle, som har taget et gevaldigt hop.

Fra 2009 til 2014 er antallet af mikrobryggerier i Europa steget fra 2.123 til 4.459, viser en opgørelse fra den europæiske brancheorganisation for bryggerier Brewers of Europe. Fordoblingen i antallet af mikrobryggerier er også med til at presse priserne, fortæller Allan Poulsen:

"Der er flere og flere mikrobryggerier, som har fået en serie af økologisk øl, og de skal jo også bruge humle."