Små beløb gør en forskel

Selv små beløb på under 100.000 kroner kan være med til at skubbe særligt studerende iværksættere i gang, viser en undersøgelse foretaget af Fonden for Entrepreneurskab.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havregryn morgen, middag og aften. Studerende er gode til at få små midler til at strække langt – også når det kommer til iværksætteri.

I en undersøgelse foretaget af Fonden for Entrepreneurskab fik 50 iværksættervirksomheder et statsligt legat på 50.000 kroner i juni 2014. Et år efter er 96 procent af virksomhederne stadig aktive mod 64 procent af dem, der ikke fik et legat. Desuden har de 50 iværksættervirksomheder tilsammen skabt, hvad der svarer til 79 fuldtidsstillinger.

Undersøgelsen viser, at særligt denne gruppe udnytter midlerne rigtig godt, og at beløbene ikke behøver at være ret store for at gøre en forskel i den tidlige fase hos iværksætterne, konkluderer formand for Fonden for Entrepreneurskab, Christian Vinter­gaard.

»Vi kan se, at studenteriværksætterne er meget effektive, når det kommer til at anvende selv meget små beløb, så vi kan konkludere, at vi, i hvert fald i den her gruppe, kan komme rigtigt langt med relativt få midler,« siger Christian Vintergaard.

Legatpengene må ikke stilles som kaution for et banklån eller bruges til udbetaling af løn, men skal gå direkte til at udvikle virksomheden. Det kan være som betaling for en patentansøgning, finansiering af en markedsundersøgelse eller delkomponenter til en prototype.

En undersøgelse foretaget for EU-Kommissionen viser, at Danmark er det land i EU med den laveste andel af unge iværksættere. Kun 1,2 procent af de danske 15-24-årige var beskæftiget med iværksætteri i 2012.

På grund af de unges sparsomme erfaring og mangel på kaution er adgangen til kapital ofte meget begrænset. Der lyder ofte et nej fra bankerne, og de private investorer skal helst se resultater, før de investerer. Derfor er målet med legaterne at hjælpe iværksætterne med de første skridt mod det private kapitalmarked.

»Målet er at modne og udvikle virksomhederne langt nok til, at de selv kan møde den private kapital. Det er vigtigt for os, at offentlige tilskud kun bliver givet frem til dér, hvor det private marked er. I denne undersøgelse kan vi se, at det er lykkedes. Virksomhederne får lige præcis tilstrækkeligt med kapital,« siger Christian Vintergaard og tilføjer :

»Ofte griner folk, når de hører, hvor små beløbene er, men den gruppe af iværksættere, vi beskæftiger os med, er enormt glade for denne første håndsrækning. Vi kan se, at støttemulighederne ikke behøver være ret store for at gøre en forskel.«

Flere af iværksætterne har også opnået vækstkapital på op til 2,3 millioner kroner fra private eller offentlige institutioner, efter at de har modtaget legatet.

Christian Vintergaard afviser desuden ikke, at studenteriværksætterne vil kunne tegne et mikrolån. Det vil i hvert fald være et oplagt næste skridt efter legatet, uddyber han.