Små bærbare slår telefonen

De mikrosmå bærbare computere har på ganske kort tid sat en ny dagsorden for vores brug af elektronisk isenkram – og i fremtiden vil de flytte fokus væk fra iPhones og almindelige bærbare, spår ekspert.¨

Foto: Nigel Treblin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er ikke rigtig det ene – men heller ikke helt det andet. Laptops og avancerede telefoner anført af Apples iPhone vil i fremtiden kun komme til at spille en mindre rolle, mens og de bittesmå hypermobile bærbare, kaldet Netbooks, vil æde en stor del af den tid, vi i dag bruger på at lege med elektronisk isenkram. Sådan lyder et par af de budskaber, som teknologieksperten Preben Mejer fra Innovation Lab nu kommer med, efter at laboratoriet i en længere periode har undersøgt, hvordan de små netbooks påvirker vores liv.

Netbooks er en helt ny kategori af computere, der har taget verden med storm, efter at de for alvor blev populære sidste år. Kategorien, der er meget løst defineret, indeholder en hel rækkke forskellige bud på hypermobile computere, der dog har det til fælles, at de oftest vejer omkring et kilo, har skærme på cirka ni tommer, og i sammenklappet tilstand kan ligge i en stor jakkelomme. Samtidig er de billige og skabt til at være på nettet.

Netbooks blev sendt på markedet nogenlunde samtidig med, at finanskrisen ramte, og de prisbillige bærbare har fået en flyvende start med et salg på mod 37 mio. styk globalt i 2010. Selv Nokia har lanceret en Netbook – mobilgigantens første bærbare nogensinde.

»Netbooken viser sig hurtigt at blive den centrale enhed, mens smartphonen kun bruges til lige at tjekke vejrudsigten eller hvornår bussen går. Samtidig går udviklingen inden for de tradionelle laptops i retning af, at de bliver mere og mere designerprodukter – en tendens, Apple jo startede. Ingen af delene vil forsvinde. Men det er netbooken, der bliver det centrale,« siger Preben Mejer.

Gift for gratisaviserne
Innovation Labs undersøgelser viser desuden, at de små bærbare bidrager til, at folk øger deres såkaldte skærmtid – altså tiden de bruger på at kigge på en skærm. Det skyldes især, at folk faktisk har deres netbooks med sig, fordi de er så små. Og fordi de er født med at være på nettet og har lang batteritid, bliver de også langt oftere brugt til lettere opgaver, som informationssøgning eller lidt email.

Han peger på, at den lette adgang til at komme online uanset hvor man er, går ud over den tid, men før brugte på papirbaserede nyheder. Mens man tidligere læste avis for at blive opdateret, gør man det nu snarere for at blive guidet gennem komplekse problemstillinger, mens man bruger sin netbooks eller smartphone til at læse nyheder på farten. Det er gift for gratisaviserne, der i forvejen lukker på stribe. Men de betalte aviser kan glæde sig over, at en bølge af e-bogslæsere er på vej ind i den elektroniske fødekæde. E-boglæserne er helt flade og med en særlig skærmteknologi, der gør dem gode at læse på. Samtidig kan de modtage materiale via mobilnettene, hvilket betyder, at aviser kan udkomme elektronisk direkte ind på folks e-boglæsere – til priser, der ligger langt under hvad papiravisen koster. De vil dog fortsat være nicheprodukter, mener Preben Mejer. Ikke én – men tre dimser

Tidligere har forudsigelsen fra teknologi-iagtagere over en bred kam været, at ting gradvist vil smelte sammen, så man i fremtiden kun skal nøjes med én dims. Men selv om kameraer og MP3-afspillere forlængst er flyttet ind i mobilerne, efterfulgt af browsere, Facebook og e-mail, har det ingenlunde taget livet af iPods og almindelige digitale kameraer. Nu spår Preben Mejer, at man også i fremtiden vil have både smartphone og almindelig laptop – men den primære skærmtid vil foregå foran en netbook.

Især det forhold at mange netbooks kommer med mobilt bredbånd, gør dem helt særlige. I sig selv er de ikke specielt kraftfulde – men fordi meget software flytter fra at være programmer, der ligger på brugerens harddisk, og over til at være tjenester, der tilbydes fra nettet, er kravene til maskinerne også blevet meget mindre.

Eksempler er fototjenesten Flickr, der hvor folk har billeder til at ligge, eller Google Docs & Spreadsheets, der er en office-pakke, som kører fra nettet.

»Netbooks skubber yderligere til denne udvikling, og det vil betyde et skifte i forretningsmodeller, hvor man vil få ting leveret som en service fremfor at skulle købe et fysisk produkt,« siger han.

Netbooks udgjorde i 2009 godt 11 procent af det samlede PC-salg.