Slutspillet om B&O i gang

En ny aftale med sydkoreanske LG kan vise sig at sikre overlevelse for danske B&O. Men samtidig lurer et muligt bud på hele den danske virksomhed fortsat.

Tue Mantoni, topchef i Bang & Olufsen. Foto: Erik Refner/Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bang & Olufsen (B&O) har med en partneraftale med koreanske LG fjernet den største sten i skoen på det pressede, danske elektronikklenodie. Samarbejdet handler nemlig om produktionen af TV-apparater, som længe har voldt B&O store kvaler, fordi det danske selskab simpelthen er for lille i den globale konkurrence. Sidste brik i spillet om det danske erhvervsklenodies fremtid kan samtidig falde på plads, hvis der inden for kort tid kommer et købstilbud på selskabet.

B&Os aftale med LG betyder i realiteten, at al indmad i TV fra Struer-virksomheden fremover vil blive fremstillet af LG. Det danske selskab skal fortsat levere det verdenskendte design og sikre, at kunderne får den ekstraoplevelse, som det skal være at købe et B&O-TV.

Aftalen kommer, efter at B&O for et år siden solgte sin Automotive-division, der fremstiller lydanlæg til biler. Det var en aftale, som gjorde selskabet gældfri. Samtidig har virksomheden fremgang i salget af de såkaldte B&O Play-produkter, der er billigere produkter, som er henvendt til yngre købere.

»Aftalen med LG er et ekstremt vigtigt skridt for Bang & Olufsen. Vi har solgt Automotive, B&O Play går rigtig godt, og den store sten i skoen har været vores TV-forretning. Udfordringer er, at selv om vi nok laver verdens bedste fjernsyn, så tjener vi ikke penge på det,« siger Tue Mantoni, topchef i Bang & Olufsen.

Langvarige forhandlinger

Den danske virksomhed har forhandlet med LG i mere end et år. Aftalen har en række fordele for det danske selskab, som er presset af den hastige udvikling af TV-apperater i det seneste årti.

LG, der er verdens næststørste TV-producent efter Samsung, fremstiller 40 mio. TV om året mens B&O bare producerer 30.000. Det giver LG betydelige indkøbssynergier, og samtidig er de sydkoreanske lønninger lavere end dem, som B&O skal betale. Samlet betyder det, at aftalen har et årligt besparelsespotentiale på 150 til 200 mio. kroner, når samarbejdet er i fuld i gang inden for de næste tre år.

»Der er efterhånden ikke mange spillere tilbage på TV-markedet, og flere af dem har store problemer. Vi er nu gået sammen med dem som er allerstærkest, og for vores egen organisation har det været et selvstændighedsboost, at et så stort et selskab kigger på Bang & Olufsen, som et brand de gerne vil arbejde sammen med,« siger Tue Mantoni.

Det første TV designet af B&O, men med komponenter fra LG ventes at blive præsenteret i 2017.

»Det har været en kompleks aftale, bl.a. fordi vi ville sikre, at man fortsat får en B&O-oplevelse i de fremtidige fjernsyn, Det betyder, at vi skal bevare et design, en lydoplevelse og en integration med vores andre produkter, som kender,« siger Mantoni.

Kan koste job

I øjeblikket foregår produktionen af B&Os TV primært i Tjekkiet, og Tue Mantoni siger, at der er risiko for, at medarbejdere kan miste deres job.

»Det er klart, at der bliver droslet ned i vores egenproduktion, og det betyder selvfølgelig, at der bliver nedlagt arbejdspladser i produktionen med mindre, at f.eks. vores højttalerproduktion stiger, og vi skal bruge medarbejderne der,« siger Mantoni.

Og selv om der kan være fyringer på vej har Dansk Metal Nordjylland forståelse for situationen i B&O.

»Det er nok en nødvendighed for på en eller anden måde at overleve. Vi håber, at der stadig er noget arbejde inden for blandt andet det designmæssige,« siger formand for Dansk Metal Nordvestjylland, Erik Falck Damborg,

Også en af B&Os største investorer pensionskassen ATP, der er Danmarks største insitutionelle investor, glæder sig over aftalen.

»Det er en god aftale de har lavet med LG, det ser fornuftigt ud. Udviklingen af TV har været en af de strategiske udfordringer, B&O har haft. At gøre det på egen hånd har været alt for dyrt for B&O, så det er nødvendigt, at de finder en partner til TV,« siger Claus Wiinblad, der er aktiechef og vicedirektør i ATP.

ATP ejer over ti pct. af aktierne i B&O.

B&O oplyste fredag, at der nu kun er en mulig køber tilbage til at overtage hele eller dele af den danske virksomheden. B&O oplyste i november sidste år, at der var flere potentielle købere. Tue Mantoni ønsker ikke at kommentere ejerforholdene i virksomheden og henviser til bestyrelsesformand Ole Andersen, som heller ikke ønsker at udtale sig.

Claus Wiinblad fra ATP vil ikke kommentere mulige forhandlinger med en køber af B&O.