Slut med væskeforbud i fly i 2013

Senest om tre år vil EU sætte en stopper for de besværlige væskeregler i fly. I stedet skal alle lufthavne have særlige væskeskannere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parfumen og vandflasken kan igen komme med i håndbagagen, når du flyver. Men det varer endnu tre år, før EU lægger de udskældte væskeregler på hylden til fordel for ny teknologi.

- Senest den 29. april 2013 vil alle væsker blive tilladt i håndbagagen og vil blive skannet. Til den tid vil de nuværende restriktioner omkring medbringelse af væske i håndbagagen slutte, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

I løbet af de kommende tre år skal alle lufthavne i EU i stedet have installeret en ny type skannere, som kan skelne harmløse væsker fra flydende sprængstoffer.

Væskereglerne blev indført, efter at britisk politi i august 2006 afslørede et plot om at sprænge en række fly mod USA i luften ved hjælp af flydende væsker.

Siden har flypassagerer ikke måttet medbringe beholdere med mere end 100 milliliter væske i håndbagagen. Samtidig skal væskerne pakkes ned i en gennemsigtig plastikpose, der maksimalt kan rumme én liter.

Væskereglerne har ikke kun været til irritation for flypassagerer, som har måttet efterlade vand, whisky og parfume i sikkerhedskontrollen. Også de europæiske lufthavne har måttet bruge millioner af kroner på at komme af med de konfiskerede varer.

Samtidig har flere europæiske eksperter kritiseret reglerne for at være ligegyldig signalpolitik, som ikke har nogen reel sikkerhedsmæssig værdi.

/ritzau/