Slut med TDC-trusler om at rykke til udlandet

TDCs nye topchef slår fast, at der selvfølgelig skal investeres i Danmark - men at pengene til det også skal være til stede, hvilket kan medføre prisstigninger for kunderne.

»Danmark er hjertet. Det er herfra, vores forretning går,« siger TDCs nye topchef, Pernille Erenbjerg, om telegigantens placering af sine årlige milliardinvesteringer. Foto: Erik Refner, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs trusler om at lægge sine milliardinvesteringer i udlandet, hvis de danske myndigheder bliver for besværlige, er lagt på hylden.

TDCs nye topchef siden august, den hidtidige koncernfinansdirektør Pernille Erenbjerg, slår nye toner an og understreger, at TDC agter at investere i Danmark - i mobilnet, fastnet, kabel-TV-net og fibernet.

»Vi er fuldt forpligtet til at investere i dansk infrastruktur. Danmark er hjertet. Det er herfra, vores forretning går,« siger Pernille Erenbjerg i forbindelse med tirsdagens regnskab for juli-september.

Hun slår dog samtidig fast, at de tunge investeringer er nødt til at kunne finansieres ved, at TDC også rent faktisk får penge i kassen, hvorfor hun ikke udelukker fremtidige prisstigninger på abonnementerne.

Topchef: Det er ikke gratis at bygge ud

»De seneste fire år har TDC skruet betydeligt op for investeringerne i Danmark. I 2011 investerede vi 3,0 milliarder kroner, i 2014 var det 3,5 milliarder, og i år bliver det et par hundrede millioner mere. Vi ser bestemt ikke et mindre investeringsbehov fremover, men det er ikke gratis. Vi er glade for at have bygget et af verdens bedste mobilnet, og dataforbruget fordobles, men vi bliver nødt til at sikre vores investeringskraft,« siger Pernille Erenbjerg.

Og de penge kan kun komme ved at sætte abonnementspriserne op, sådan som også Telenor og Telia netop er begyndt at gøre.

»Som privat virksomhed skal investeringerne give afkast. Det er ret dyrt at bygge mobil- og fastnet, blandt andet på grund af de høje lønudgifter i Danmark. Det betyder, at priserne på mobilmarkedet ikke kan fortsætte nedad. Så har ingen af os råd til at fortsætte vores investeringer - og i 2014 investerede TDC faktisk 17 procent af vores danske omsætning,« siger TDC-topchefen.

Flere af hendes forgængere har direkte truet med at stoppe investeringerne i Danmark og bruge pengene bedre i udlandet, hvis myndighederne blev ved med at spænde ben og kræve nye reguleringer af TDC, som - unikt i Europa - er landets største både fastnet-, mobil-, TV- og internetudbyder og derfor allerede er underlagt skrappe restriktioner, også med regulerede priser.