Slut med mobiltelefonen som telefon

Verdens største mobilmesse, som åbner i Barcelona i dag, vil ikke blot lægge an til at presse avancerede mobiltelefoner ned i pris. Den vil også vise, hvorfor det i dag ikke er nok for mobilproducenterne at kunne levere en telefon.

Verdens største mobilmesse holdes i disse dage i Barcelona - og verden bliver ikke den samme bagefter. Foto: Josep Largo, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Mobiltelefonen bliver aldrig mere bare en mobil telefon. Fremover bliver den i stigende omfang en mobil mini-computer, og de store mobilproducenter vil i langt højere grad skulle konkurrere om at levere programmer og tjenester, som folk gider at købe og bruge.

Selvfølgelig vil der blive vist masser af nye mobiltelefoner på Mobile World Congress (MWC), verdens største mobilmesse, der holdes i messeområdet Fira de Barcelona ved bjerget Montjuïc i Barcelona i det nordøstligste Spanien 15.-18. februar. Her samles nemlig alt og alle, der kan noget med mobiltelefoner, uanset om det er at levere en telefon, et program til den, et netværk eller noget helt fjerde. Samtlige topchefer for samtlige de store i branchen mødes med masser af firmaer, der leverer, hvad folk vil have, og med mange af de telemyndigheder, som i hvert land sætter rammerne for, hvad der er og bliver muligt.

Mobilt bredbånd - og kampen på skærmen

Mobilbranchen omsætter i år for anslået 169 milliarder dollars (næsten 925 milliarder kroner).

Mobilt bredbånd - det at have Internet-adgang fra avancerede mobiltelefoner eller, især, bærbare PCer med mobilmodem - bliver det helt store investeringsområde for teleselskaberne i år. Det vil i 2010 blive investeret op mod 72 milliarder dollars (389 milliarder dollars)

Der ventes også et væld af nye telefoner med Internet-giganten Googles nye styresystem, Android, på skærmen. Android har taget kampen op mod både Apples iPhone-styresystem og Nokias Symbian-system, som har domineret skærmene i mange år. Nokia har dog været slået tilbage af især Apple og forsøger nu med sit nye Maemo-styresystem at vinde terrænet tilbage. Maemo rummer langt flere lækre funktioner og menuer, tydeligt inspireret af Apple-folkenes design.

Masser af programmer til salg

Men telefonerne i sig selv er ikke længere nok. Derfor følger der nu adgang til små onlinebutikker med, så man kan klikke sig ind og finde ekstraprogrammer med ekstra funktioner til de respektive telefonmærker. Noget skal der betales for, andet er gratis.

Apple har haft god succes med sin App Store. Derfor har Nokia åbnet sin Ovi-butik, mens Microsoft - der kæmper for at komme ind med sit Windows Mobile - og andre har tilsvarende butikker. Google har nu ikke alene en onlinebutik men præsenterede for en måneds tid siden også sin egen mobiltelefon, Nexus One, som man køber direkte fra Google, altså helt uden om teleselskaberne. Det er første gang, at Google kaster sig over at producere hardware - selv om telefonen er lavet af taiwanesiske HTC, der markedsførte de første mobiltelefoner med Android sidste år. Googles topchef, Eric Schmidt, stiller også selv i Barcelona for at holde en af hovedtalerne.

Ned med prisen

En af grundene til de nye markedsområder er, at det er blevet svært at tjene penge på selve mobiltelefonen. Konkurrencen er benhård, og det presser priserne voldsomt nedad. Derfor forventer mange analytikere, at vi i år får meget billige, avancerede mobiltelefoner med trykfølsom skærm i sortimentet, og at det især vil være finske Nokia og sydkoreanske Samsung - verdens største og næststørste mobilproducenter -, der vil føre an i feltet.

En større udbredelse af de avancerede mobiltelefoner, som kan gå på Internet, vil medføre øget pres på de nationale mobilnet, som i forvejen er ved at nå bristepunktet, fordi især det mobile bredbånd lægger beslag på en masse kapacitet.

Derfor vil der på mobilmessen også være fokus på afløseren for dagens 3G-mobilnet, nemlig LTE-teknologien (Long Term Evolution), som også mere folkeligt kaldes for 4G for nu at bevare den fortløbende nummerering. LTE-nettene er i stand til at håndtere større datamængder og at overføre dem langt hurtigere end dagens mobilnet. LTE-nettene ventes dog først at kunne tages i brug i 2011 i Danmark - men da det kræver forberedelse at nå hertil, er det ikke for tidligt at begynde nu.

Eksplosion i mobilannoncer

Endelig vil messen med vished komme med nye bud på, hvordan annoncering og mobiltelefoner kan kædes mere sammen - uanset om man jubler eller græder over det.

Det internationale analysehus Gartner anslår, at omsætningen ved mobil annoncering verden over sidste år var på 530 millioner dollars (2,88 milliarder kroner), og at den i 2013 vil være eksploderet til 13 milliarder dollars (73,5 mia. kr.).


LÆS MERE
Mobile World Congress
www.mobileworldcongress.com