Slut med forbrugsfest - men opsvinget fortsætter

Det vilde privatforbrug afløses af eksporten og investeringer.

Detailsalget steg med 0,7 pct. i november i forhold til måneden før.

Set over det seneste år er detailsalget steget med 2,3 pct. Det var en fremgang i væksten fra oktober, hvor årsstigningen var på 0,8 pct.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Alligevel vidner det om, at vi har bevæget os i retning af afslutning på den markante forbrugsfest, der ellers har karakteriseret de seneste års udvikling i dansk økonomi, skriver Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen i en kommentar.

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian er enig. Han understreger samtidig, at tendensen ikke er ny. Bl.a. er bilsalget stort set ikke steget siden forsommeren 2005.

Men Steen Bocian er ikke bekymret.

"Det er meget naturligt, at det private forbrug når et mætningspunkt, når et opsving har fået en vis varighed. Ud over mætning, så spiller den stigende rente og den begyndende opbremsning på boligmarkedet også en rolle i relation til den lavere forbrugsvækst," fortæller han.

Trods den lavere vækst i det private forbrug forventer Danske Bank fortsat pæn fremgang. Væksten bliver blot lavere end, hvad der har været tilfældet de tidligere år. Banken forventer, at forbrugsvæksten falder fra over 4 pct. i 2006 til 2,4 pct. i år.

"Forbrugets rolle som den primære drivkraft i det økonomiske opsving synes således at være ved at være truet. Blandt andet eksporten og investeringerne synes dog at være klar til at tage over. Så det økonomiske opsving fortsætter i 2007," vurderer Steen Bocian.

Detailsalgstallene viste stigninger i alle undergrupper, f.eks.:

- Salget af fødevarer og andre dagligvarer steg med beskedne 0,2 pct.

- Tøjsalget trak i vejret med en stigning på 3,4 pct. Handelsbanken vurderer, vintergarderoben først blev indkøbt i november på grund af det varme vejr - og derfor var salget noget højere end november 2005.