Slut med Firefox på mobiltelefoner

Efter fire år kaster Mozilla håndklædet i ringen og opgiver sit alternativ til Googles Android og Apples iOS.

Det lykkedes ikke for Firefox OS at trænge igennem som nyt mobilstyresystem. Derfor kommer der ikke flere mobilelefoner med det på. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere

Der kommer ikke flere, billige mobiltelefoner med Firefox OS som styresystem.

Det står klart, efter at organisationen bag internetprogrammet af samme navn, Mozilla, har besluttet at indstille udviklingsarbejdet af mobilstyresystemet. Mozilla vil dog stadig eksperimentere med, hvordan Firefox OS kunne bruges på andet udstyr.

»Vi var ikke i stand til at tilbyde den bedst mulige brugeroplevelse,« erkender Mozillas juridiske direktør, Denelle Dixon-Thayer.

Beskeden blev givet på udviklingskonferencen Mozlando i Orlando i USA.

Billigt alternativ til Android og iOS

Firefox OS blev offentliggjort i 2012. Målet var at levere billige mobiltelefoner, som kunne vinde et publikum i udviklingslandene, der dermed kunne blive en del af mobil- og internetverdenen. Firefox OS skulle være et alternativ til Googles Android og Apples iOS, og i foråret 2015 begyndte den franske mobilgigant Orange at tilbyde mobiltelefoner med Firefox OS i Afrika.

Der er dog kun kommet et begrænset antal telefoner med Firefox OS på, og samtidig er priserne på især Android-telefoner fra kinesiske fabrikanter faldet stort, så det er muligt at købe endog avancerede telefoner for en bllig penge. I dag er omkring 83 procent af alle smartphonetelefoner født med Android fra fabrikken.

Endvidere er det ikke lykkedes at skabe et såkaldt økosystem af forskelligt indhold og mobilapplikationer i et omfang, der kan lokke folk væk fra Google- og Apple-verdenerne.

Og endelig har flere højtstående medlemmer af Firefox OS-holdet forladt selskabet, formentlig fordi de har set, hvor det bar hen.

Heller ikke nemt for andre

Firefox OS bruges i nogle af den japanske elektronikgigant Panasonics smart-TV-fjernsyn som brugerflade.

Mozilla er også i gang med at rydde op på andre hylder. Lige nu leder man efter nogen, som vil overtage udviklingen af e-mailprogrammet Thunderbird, som er en konkurrent til bl.a. Microsofts Outlook.

Også andre har problemer med at få plads på mobilmarkedet. Finske Jolla har problemer med at få sit Sailfish OS-styresystem og dertil hørende mobiltelefoner ud at arbejde og måtte derfor for nylig i gang med en større fyringsrunde.

Selskabet Canonical, der står bag Linux-udgaven Ubuntu, forsøger at få Ubuntu ind på mobiltelefoner, men også her er succesen begrænset. Ubuntu har større held med at vinde brugere på PCer end på mobiltelefoner.