Slut med binding til antenneforeninger

Danske hjem skal frit kunne vælge, hvem de vil bestille Internet-forbindelse hos, mener regeringens højhastighedskomité.

Når man skriver under på huskøbet eller lejekontrakten, forpligter mange sig samtidig til at koble sig på en bestemt antenneforening. Dermed udelukker man samtidig muligheden for selv at kunne vælge TV- og Internet-leverandør. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Al tilslutningspligt til lokale antenneforeninger bør ophæves, så forbrugerne frit kan vælge, hvem de vil bestille Internet-forbindelse hos.

Det lægger regeringens højhastighedskomité op til i sin rapport »Danmark som højhastighedssamfund«, som blev fremlagt torsdag formiddag.

Skrevet ind i lokalplan eller lejekontrakt

Hundredtusinder af danske hjem kan ikke frit vælge TV-udbyder, simpelt hen fordi det står skrevet ind i lejekontrakten eller lokalplanen, hvor de får deres TV-signal fra. De betaler op mod 1.000 kroner årligt i antennebidrag til en grundejerforening eller et antennelaug. Engang var mange af disse kommunalt ejede, men siden er mange blevet solgt. Husstandene er dermed bundet til en bestemt udbyder, og konkurrenterne kan ikke komme med bedre tilbud. Det er især de to store kabel-TV-selskaber i Danmark, YouSee og Telia Stofa, der har købt op, og kunderne hænger derefter fast på dem.

»Tilslutningspligten til antenneforeninger bør ophæves, så der sikres konkurrence, og så forbrugerne frit kan vælge bredbåndsudbyder,« siger højhastighedskomitéen i oplægget til politikerne, der nu skal afgøre, hvad der skal ske.

Omkring en million husstande er koblet til et fællesantenneanlæg i Danmark.