Slut for Teslas superbil

Den amerikanske el-bilproducent Tesla stopper snart produktionen af sportsvognen Tesla Roadster. Nu vil selskabet satse benhårdt på familiebiler.

Her ses en Tesla Roadster i stikket foran virksomhedens hovedkvarter i San Carlos, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tesla Roadster er snart historie. Produktionen af den eldrevne sportsvogn lakker mod enden, og selskabet bag, Tesla Motors, vil i stedet satse på familiebilmarkedet. Det skriver nyhedssitet Electric Vehicle News. Sportsvognen kom på gaden i 2008, og der er alt i alt blevet solgt 2.500 styk Tesla Roadster. Nu trækker Tesla-chefen Elon Musk så stikket. ”Jeg gætter på, at der er en håndfuld biler tilbage at sælge i USA. Kunder i Europa og Japan har seks måneder endnu, hvor de kan bestille en roadster – i USA drejer det sig om en måned eller to,” siger han. Faktisk så det ud til, at Tesla måtte stoppe ordreindgangen endnu tidligere, men en aftale med underleverandøren Lotus betyder, at der er mulighed for, at der kan produceres endnu 1.000 biler. Årsagen til, at det er det britiske sportsvognsmærke Lotus, der er udslagsgivende, er, at Tesla Roadster er bygget på den samme ramme, som Lotus’ Elise bruger. Og den er også på vej ud af produktion. Nu vil Tesla så tage skridtet fuldt ud. Erfaringerne fra den eldrevne sportsvogn bliver brugt til at bygge den kommende familiebil, Tesla Model S, op. Den skal være klar til at rulle af samlebåndene næste år. Indtil det sker, er det eneste, Tesla kan trække profit hjem på, dets leverancer af batterier og elmotorer til andre bilfabrikker. Tesla har pt. en aftale med tyske Daimler. Derudover kan der være et samarbejde med Toyota på vej.
Udsigten til mangel på indtægter bekymrer dog ikke Andrea James, der er analytiker hos den amerikanske investeringsbank Dougherty & Co. ”Det er ikke årsag til bekymring fordi vi allerede var klar over, at der var en øvre grænse for det antal Roadster-biler, der kunne produceres. Det faktum, at bilfabrikken på et tidspunkt må melde om udsolgt, fortæller os også noget om efterspørgslen,” siger hun. Tesla Roadsters gravskrift kan meget vel blive, at den var en af de køretøjer, som for alvor beviste, at man kan få bilelskere til at fravælge benzinmotoren. ”Det var bil, som fik folk til at holde op med at forbinde elbiler med golfvogne. Den ændrede fuldstændig den måde, vi taler om elbiler på,” siger Felix Kramer, der er stifter af el-bil-organisationen California Cars Initiative, ifølge Electric Vehicle News.

INFOshop: Ministationcars til hele familien