Slovakiet skifter til euro

Som det 16. land udskiftede Slovakiet nytårsmorgen sin egen kun 15 år gamle valuta med euroen.

Fem nystrøgede 20-eurosedler kommer ud af pengeautomaten i det slovakiske parlament i Bratislava, hvor premierminister Robert Fico nytårsmorgen sagde farvel til den slovakiske koruna. Foto: Radovan Stoklasa, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Som det første land i den tidligere Østblok skiftede Slovakiet nytårsmorgen sin egen valuta ud med euroen.

Dermed bliver Slovakiet det 16. land, der indfører euroen, som nu anvendes af 330 millioner europæere. Det er i år ti år siden, at den forlod tegnebrættet og blev til »rigtige« penge.

Slovakiets egen møntfod, korunaen, har kun 15 år på bagen. Den blev indført i 1993, da det gamle Tjekkoslovakiet blev splittet i Tjekkiet og Slovakiet. Korunaen kan bruges frem til 16. januar, hvorefter det kun er euroen, der er i brug. Slovakiske korunamønter kan frem til udgangen af 2013 veksles i bankerne; derimod er der ikke fastlagt en tidsfrist for, hvornår sedlerne skal være vekslet.

Sidste euroland foreløbig

Premierminister Robert Fico hævede torsdag morgen som den første 100 euro fra en pengeautomat i parlamentet i hovedstaden Bratislava.

»Vi siger farvel til den slovakiske valuta, som vi har udviklet stærke, følelsesmæsige bånd til. Vi mister en del af os selv, en del af vor identitet. Men i den økonomiske krise styrker euroen selvtilliden for det slovakiske folk,« sagde han.

Slovakiet overhalede dermed sine større naboer - Polen, Tjekkiet og Ungarn - og bliver sandsynligvis det sidste land, der foreløbig skifter til euroen. Finanskrisen gør situationen usikker.

Storproducent af biler og fladskærme

Slovakiet har 5,4 millioner indbyggere og vil være det fattigste land i eurozonen. Til gengæld er den slovakiske økonomi i 2008 vokset med 10,4 procent, og regeringen forventer yderliere fire procents fremgang trods krisen.

Slovakiet har formået at klare omstillingen fra tidligere sovjetøkonomi til markedsøkonomi og er blevet stor inden for produktion af biler og fladskærmsfjernsyn. Mange udenlandske selskaber er blevet trukket til det centraleuropæiske land.

Som euroland får Slovakiet lov til at vælge motiv på den ene side af en- og to-euromønterne. Disse viser et dobbelt kors på tre bjergtoppe, hvilket er Slovakiets nationalsymbol. Slovakiets euromønter præges i møntprægeriet i Kremnica. Eurosedlerne er derimod ens over hele den såkaldte eurozone.

Ti år med euroen

15 EU-lande anvender i dag euroen som fælles valuta. Det er Belgien, Cypern, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovenien, Spanien, Tyskland og Østrig.

Euroen blev indført på finansmarkederne 1. januar 1999, mens de første mønter og sedler først kom i omløb i 2002. Cypern og Malta kom med for præcis et år siden.