Sløv vækst spreder frygt for ny nedtur

Det vælter ud med små tegn på, at verdensøkonomien ikke klarer sig helt så godt som ventet for bare få måneder siden. Det er ikke kun USA, der taber pusten. Det gør Kina og Japan også.

Billede fra børsen i Hong Kong. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Lopez/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største økonomi, den amerikanske, som leverer tæt ved en fjerdedel af al økonomisk aktivitet på kloden, er ved at tabe pusten. Efter en hidsig spurt først på året, er en opslidende træthed sat ind. Næsten dagligt indløber tal fra USA, som skuffer. I går var det antallet af personer, som søger om dagpenge, der overraskende steg til det højeste niveau siden februar, selv om et fald var ventet.

»Det hele bremser lidt op,« lyder det fra Carsten Valgreen, der er partner i analysefirmaet Benderlye Economics.

»Der er frygt for en ny afmatning,« lyder det tilsvarende fra seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen.

Kina strammer økonomien

Professor Kjeld Erik Brødsgaard fra Copenhagen Business School, der er topekspert i kinesisk økonomi, kalder væksten i Kina for »fantastisk vigtig for verdensøkonomien.«

»Men den afmatning, som ses i Kina nu, er et bevidst valg. Kina strammer deres økonomiske politik, efter at væksten var oppe over 11 procent i første halvår,« siger Kjeld Erik Brøds­gaard.

De økonomiske nøgletal fra Kina er fortsat imponerende. Industriproduktionen steg med voldsomme 13,4 procent i juli i forhold til året før. Men det er den mindste fremgang i 11 måneder. På samme måde vokser bankernes udlån nu med den mindste fart siden marts, mens Kinas eksport i juli steg med 38 procent, hvilket også er mindre end den endnu større stigning på 44 procent i juni.

»Salget af nye biler, byggeaktiviteten og boligmarkedet udvikler sig også svagere end før. Kina har fortsat udsigt til en økonomisk vækst på mindst syv eller otte procent, men det føles som en ret hård opbremsning, når de kommer fra ti eller 12 procent,« siger Carsten Valgreen.

Også i Japan er den gal. Her er et opsving, som dårligt nok var kommet i gang, ved at blive smadret af en stigende valutakurs, som svækker landets konkurrenceevne. Den udvikling er yderst alvorlig for verdens største bilfabrik, Toyota, verdens største producent af videospil, Nintendo og verdens største elektronikvirksomhed, Sony - for blot at nævne nogle få.

Verdens førende økonomier under pres

»Dengang kostede én dollar mere end 300 yen. Nu er kursen tæt ved 85 yen for en dollar. Så den japanske yen er styrket løbende gennem 40 år. Men særlig stærkt er det gået på det sidste,« siger Carsten Valgreen.

Opturen skyldes blandt andet, at landet gennem mange år har haft uhyre lav inflation og i perioder endda deflation med faldende priser. Mens inflation svækker en valuta, så styrker deflation en møntfod. Men den aktuelle uro på finansmarkedet trækker også den japanske yen op, fordi risikable investeringer, der er foretaget med lån optaget i lavrentelandet Japan, lukkes ned.

»Opturen i yenkursen er så voldsomt, at vi er stærkt bekymret for et double-dip i økono­mien,« siger Takahide Kiuchi, der er cheføkonom hos Nomura, Japans største finanshus.

Den japanske finansminister, Yoshihiko Noda, kaldte i går de store udsving i valutakursen for »skadelige for landets økonomi.«

Så både nummer ét, to og tre er for tiden under pres. Hvordan det går for nummer fire, der er Tyskland, kommer der nye tal for i dag, hvor væksten for andet kvartal offentliggøres.