Sløjt vindår rammer dansk storejer af møller

Støttekroner er ikke det eneste, som får den danske vindindustri til at snurre: Der skal også blæst til. Men det var der alt for lidt af i 2016, og det har man mærket i Danmarks næststørste ejer af landvindmøller, SE Blue Renewables. Selskabet er dog ude på den anden side efter en stor nedskrivning og giver nu overskud igen.

Ulla Iversen, adm. direktør i SE Blue Renewables, må sande, at vinden ikke var med virksomheden i 2016. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blæsten kan man ikke få at se, har vi vist alle sunget i folkeskolen, men når man kigger i 2016-regnskabet for SE Blue Renewables, så er manglen på blæst i hvert fald til at få øje på. På trods af en marginalt stigende elpris, så går Danmarks næststørste ejer af landvindmøller en smule tilbage fra 2015 til 2016, og det skyldes én ting: Der har været mangel på blæsevejr i 2016.

»2015 var et ekstraordinært godt vindår, hvor det blæste 14 pct. mere end normalt, men 2016 var et usædvanligt dårligt vindår, hvor det blæste 10 pct. mindre end normalt. Elpriserne er steget lidt, men det er slet ikke nok til at dække for det dårlige vindår,« siger adm. direktør i SE Blue Renewables, Ulla Iversen.

I driftsresultatet går selskabet tilbage fra 93,5 mio. til 74,7 mio. kr. Det ser dog bedre ud på bundlinjen, for 2015 var præget af en stor nedskrivning som følge af de lave elspriser, og da der ikke har været behov for sådan en manøvre i 2016, er der nu sorte tal på bundlinjen.

SE Blue Renwables er ejet af energiselskabet SE (det tidligere Sydenergi) og pensionskassen PFA. Da de to ejere købte møllerne fra DONG Energy, var det med en vision om store investeringer, men elprisens bratte dyk satte planerne på pause. Det er imellemtiden ikke blevet væsentligt lettere for vindmølleselskaber at sætte landvindmøller op i Danmark, for rundt om i flere kommuner er der alvorlige overvejelser om helt at stoppe opsætningen af møller.

»Det er bestemt ikke blevet lettere at få lov til at sætte landvindmøller op, og det er ikke blevet nemmere af, at der er kommunalvalg til efteråret. Desuden har de lave priser på havvind også spillet ind, men landvind er trods alt stadig cirka 25 pct. Billigere og dermed fortsat den billigste VE-teknologi vi har i Danmark,« siger Ulla Iversen.

SE Blue Renewables ser dog stadig gode muligheder i såkaldt repowering, hvor man udskifter gamle med nye og højere ydende møller. For nærværende er der dog kun 11 måneder tilbage af støtteordningen til landvind, og det gør formentlig, at der ikke vil blive truffet nye investeringsbeslutninger i SE Blue Renewables, før et nyt støtteregime er på plads.

»Vi får nok ikke taget flere investeringsbeslutninger under det nuværende støtteregime, der udløber i februar 2018, og det er min appel til politikerne på Christiansborg, at man har respekt for, at investeringer i landvind tager rigtig lang tid, og at der derfor er behov for en overgangsordning for projekter, der er langt i processen,« siger Ulla Iversen og udbyder, at det har den konsekvens, at det ellers danske SE Blue Renewables nu kigger mod udlandet også:

»Vi begynder også at kigge på udlandet. Vi kommer til at kigge på lande tæt på os selv, hvor man har stabile, politiske regimer. Ikke nødvendigvis højere elpriser, men steder hvor du har en bedre sikkerhed for dine afkast.«