Slip nemt af med domænesnyltere

It-værktøj. Nu kan du undgå, at snyltere tjener annoncekroner på dit navn. Et stigende antal virksomheder oplever, at personer ændrer et enkelt bogstav i virksomhedens domænenavn for at lukrere på stavefejl. Det kan man nu komme til livs.

De fleste har ved en fejltagelse tastet et bogstav forkert, når de skriver et domænenavn i adresselinjen. Og det er netop sådanne smuttere, som et stigende antal spekulative personer satser på.

- Hver eneste dag kommer der flere og flere henvendelser fra virksomheder, der føler sig krænket, forklarer kommunikationschef Lotte Seheim i DK-Hostmaster, der administrerer alle .dk-domæner.

DK-Hostmaster er ejet af Dansk Internet Forum (DIFO), som ved en høring i sidste uge fremlagde en række forslag til bekæmpelse af domænesnyltere. Forslagene, der er blevet juridisk godkendt, fik grønt lys ved høringen og det betyder, at virksomheder i alle størrelser nu får nemmere ved at komme domænehajerne til livs.

- Det har ændret bevisførelsen. Før skulle den krænkede rejse sag ved klagenævnet nu er det omvendt. Nu skal den anklagede forklare sig og bevise, at vedkommende har ret til netop det navn, forklarer Lotte Seheim.

Tre kriterierDe nye suspensionsregler træder i kraft 1. juli. Hvis en virksomhed finder ud af, at der på nettet florerer et domænenavn, der ligger så tæt op ad virksomhedens eget navn, at det ikke kan være en tilfældighed, kan virksomheden anmelde det til DK Hostmaster.

Hvis det anmeldte domænenavn opfylder følgende tre kriterier, vil der være mulighed for suspension:

1. For det første skal domænenavnet ligge tæt op ad den krænkedes navn. Her taler vi i de fleste tilfælde om en ændring på et enkelt bogstav.

2. For det andet vil det blive undersøgt, om den anmeldte har ret til navnet, eller om det eventuelt er navnet på en anden virksomhed eller forretning.

3. Til sidst vil der blive set nærmere på, om den anmeldte har lignende domænenavne registret. Det er ofte sådan, at en domænesnylter har rigtig mange falske domænenavne registret.

Ud fra de tre kriterier vurderer DIFO og DK-Hostmaster, om der skal foretages suspension. Hvis det er tilfældet, vil DK Hostmaster rette henvendelse til den anmeldte, og vedkommende har derefter 72 timer til at fremvise et bevis på, at han ikke har haft onde hensigter med domænet.