Slinger i nyt Vestas-regnskab

Vestas har ikke helt kunnet følge med markedets forventninger i årets første seks måneder og rammer under analytikernes forventninger til vindmøllekoncernen.

Foto: Henning Bagger

Ellers uovervindelige Vestas har netop præsenteret sit regnskab for årets første seks måneder, der viser, at Vestas ikke har levet op til markedsforventningerne til årets første seks måneder. Både på omsætning, drift og bundlinje halter Vestas efter de gennemsnitlige estiamater fra en række analytikere. Omsætningen ligger 200 mio. euro under estimaterne, og på bundlinjen lander Vestas på 186 mio. euro mod analytikernes forventninger på 230 mio. euro.

Topchef Anders Runevad er dog stadig godt tilfreds.

»I et marked i forandring leverede Vestas endnu et solidt kvartalsresultat med en sund indtjening, og vi fastholdt vores førerposition. Resultatet for andet kvartal viser forbedret ordreindgang på tværs af alle regioner, øget ordrebeholdning, stærk performance i service og en omsætning for første halvår på niveau med 2016. Ser vi fremad, skal vi fortsætte med at holde fokus på effektivt at eksekvere på vores strategi,« siger han i forbindelse med regnskabet.

Siden sin genfødsel har Vestas ellers haft for vane at levere det ene stjerneresultat efter det andet, og topchef Anders Runevad har nærmest gjort det til sit varemærke at slå markedets forventninger. Nogle analytikere havde inden regnskabet forventet, at der ville komme en opjustering fra Vestas, men den er udeblevet. Til gengæld har Vestas lanceret et aktietilbagekøbsprogram på 600 mio. euro.

Vestas har gennem årets første seks måneder haft en meget stærk ordreindgang, der også har slået det ellers noget nært perfekte andet kvartal i 2016. Vestas' finansielle tal måles dog ikke på ordreindgang, men på de møller, som Vestas har overleveret til kunden, og her går det altså svagere end forventet.

»Ordreindgangen er bedre end forventet målt i megawatt, men målt i euro er den stort set på linje med det forventede. Det er for mig at se det springende punkt«, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Analytikeren mener ikke, at der er »grund til bekymring,« selvom Vestas’ har en lavere omsætning end forventet, som påvirker både primærdrift og bundlinjen negativt. Bruttomarginalerne er bedre end markedet forventede, og driftsresultatet skal blandt andet ses i lyset af en nedskrivning på 28. mio. euro til et forsknings- og udviklingsprojekt, mener analytikeren:

»Hvis man korrigerer for det, leverer de faktisk et primært driftsresultat, som ligger omtrent på det niveau, som jeg regnede med, selvom omsætningen er lavere. Det vidner om, at Vestas’ produktionsøkonomi og evne til at tjene penge på vindmøllerne stadigvæk er meget stærk – også i de kvartaler, hvor de får overleveret lidt færre projekter til kunderne, end vi regnede med,« siger han, og tilføjer:

»De frie pengestrømme ser også svage ud i det her kvartal, men det er stadigvæk et udtryk for, at Vestas producerer rigtig mange vindmøller, som man stadigvæk ikke har sendt videre til kunderne, og som man stadigvæk ikke har fået betaling for. Men det kommer i 3. og 4. kvartal, så på den led kan du sige, at den sidste ende af året bliver noget mere tungt på positive pengestrømme end forventet,« siger han.

»Det er de små udsving, man må forvente i den her type forretning.«

Flere af Vestas' konkurrenter - senest Siemens-Gamesa - har meldt om et stadigt stigende prispres, hvilket indtil videre ikke har bidt på Vestas - men hvad Vestas konkret har fået per megawatt, ved vi endnu ikke, før selskabet offentliggør sit ekstramateriale til konferencekaldet med analytikere.

»Prisen er lavere end det, vi har oplevet før, hvilket godt kan være på grund af dollar-faldet i USA, som selvfølgelig har betydning. Men det er det laveste, vi har set i den tid, Vestas har opgjort det, og det kunne man godt tage som et udtryk for, at Vestas begynder at mærke lidt prispres. Om de så kan kompensere for det ved, at de vinder langt flere ordrer end konkurrenterne, det skal vi have ledelsens kommentar på,« siger han, og tilføjer:

»Der er rigtig mange bevægelige dele i det her, og før jeg hører Vestas sige, at man nu tage ordrer ind til prispunkter, som gør, at rentabiliteten er væsentligt lavere i fremtiden end det, man leverer i 2017, ligner det her for bare en krusning,« siger han.

Overordnet fastholder Vestas sine forventninger til året 2017.