Slikdistributør: Svindlere udgør lille del af markedet

Slikfusk. Selvom antallet af bøder i sliksager er næsten tredoblet, er branchen domineret af aktører, som overholder loven. Danmarks største slikdistributør efterlyser større gennemskuelighed for forbrugerne.

Fusk og svindel eller bare fredagsslik? Det er svært at skelne kriminalitet fra søde sager i den danske slikbranche. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man graver slikskovlen ned i en bøtte af vingummibamser, er det svært at vide, om man er med til at snyde staten for millioner, eller om man bare handler ind til fredagsslik.

Sidste år beslaglagde Fødevarestyrelsen over 548 tons sodavand og uddelte næsten tre gange så mange bøder som året før for fusk med moms og afgifter og brud på fødevaresikkerheden.

Det kunne DR tirsdag fremlægge i dokumentaren »Sådan svindler Danmark«. Men selvom der finder massivt svindel sted, udgør det ulovlige salg ifølge Danmark største distributør af bland-selv-slik under 10 procent af markedet.

Candyking leverer slik til en række supermarkeder og tankstationer og havde sidste år en omsætning på 300 millioner kroner. Administrerende direktør Lars Klausen ærgrer sig over, at hele branchen er sat i et dårligt lys.

»Der hersker ingen tvivl om, at vi bør komme denne kriminalitet til livs. Det efterlader dog en meget stor del af branchen, som rent faktisk betaler deres moms og afgifter, og som har styr på fødevaresikkerhed og sporbarhed,« siger Lars Klausen.

Han opfordrer alle aktører i branchen – fra producenter til erhvervsorganisationer – om at gå sammen for at finde en løsning, for hvordan man kan øge gennemskueligheden til gavn for forbrugeren her og nu.

»Når forhandlere af bland-selv-slik ser sig nødsaget til at reklamere med, at de har betalt afgifter af deres slik, er der noget galt,« siger Lars Klausen.

Han mener, at de danske punktafgifter på chokolade og slik er hovedårsag til svindel og fusk på det danske slikmarked.

Op mod halvdelen af prisen på det danske slik udgøres af moms og afgifter, og da det er betydeligt højere end i andre nærliggende lande, gør det det attraktivt for kriminelle at snyde på vægtskålen.

»Hvis vi får ryddet ud i punktafgifterne, vil der slet ikke være noget incitament til at fuske,« siger Lars Klausen.