Slik til danskerkoloni bag kedelig USA-statistik

En sending slik til danskerbyen Solvang er hovedårsagen til, at Danmark er havnet i top fem over lande, der får afvist fødevarer ved den amerikanske grænse. Nu vil eksportøren ikke længere sende søde sager over Atlanten.

I danskerkolonien Solvang kan de godt lide dansk slik, men nu kommer de til at vente, da 700 kg slik er blevet afvist ved den amerikanske grænse på grund af manglende varedeklarationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Da en sending på små 700 kilo spejderhagl, rustne søm og lakridssnører blev afvist ved den amerikanske grænse i maj, placerede det danske fødevarer i et ubehageligt selskab med lande som Kina, Indien og Mexico.

De mange kasser med slik bar nemlig ikke de lovpligtige amerikanske varedeklarationer. Derfor trak de Danmark op i den uflatterende top fem over lande, der får afvist flest produkter af fødevare­kontrollen ved den amerikanske grænse – en liste, der som omtalt i Berlingske Business i går, blev bragt i den amerikanske avis New York Times.

Bag sliksendingen, der repræsenterer langt de fleste tilfælde af afviste danske produkter, står grossistvirksomheden Chokoladespecialisten. Her er man dybt forundret over.

»Vi har igennem de sidste 15 år sendt dansk slik til en dansk konfektureforretning i Solvang i Californien. Det har altid fungeret fint, men nu får vi pludselig afvist vores sending,« siger Alfred Hansen.

Han forklarer, at købmanden i Solvang hidtil har fået de amerikanske myndigheders accept af, at de mærkatløse produkter fik påsat de lovpligtige amerikanske mærkater, når de ankom.

Men den går åbenbart ikke længere, og ifølge direktøren vil selskabet derfor ikke fortsætte den søde eksport til danskerkolonien: »Det drejer sig om meget små mængder for os, så det er ikke besværet værd,« siger Alfred Hansen.

FødevareIndustrien tager sagen med sindsro, også selv om de uheldige femteplads til Danmark har været omtalt i den store amerikanske avis.

»Det betyder ikke noget stort for branchen. Dem, der normalt handler med Danmark, vil vide, at der normalt ikke er problemer med danske varer,« siger konsulent Astrid Bork Andersen fra Dansk Industri.