Slankemedicin er kun for livstruende fedme

Novo Nordisk er på vej med et middel til behandling af svært overvægtige, men ekspert advarer om, at danskere, som blot til tabe sig af hensyn til forfængeligheden, vil plage lægen om at få en recept.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen
Efter 13 år uden en ny slankemedicin i både fedmens højborg USA og i Europa forsøger en række medicinalvirksomheder nu at få deres lægemidler mod overvægt ud til patienterne. Det gælder også Novo Nordisk, som håber at få sit diabetesmiddel Victoza godkendt i en højere dosis til behandling af svær overvægt.Sundhedsekspert og idrætsforsker Morten Zacho vil anbefale de nye slankemidler til mennesker, der lider af akut, livstruende overvægt, og han mener, at de vil have en bedre effekt end de få eksisterende på markedet.

"Problemet med de slankemidler, man ser reklamer for i dag, er, at de øger stofskiftet ved hjælp af stoffer som koffein og efedrin, men virkningen er kort, og bagefter er man slået endnu mere tilbage og har fået et endnu lavere stofskifte. De nye midler, som er på vej, trykker på nogle andre knapper og har formentlig en reel effekt, der kan give langtidsvægttab," siger Morten Zacho.

Som omtalt i Berlingske i dag har Novo Nordisk fastlagt sin målgruppe for sit nye fedmemiddel til svært overvægtige med et Body Mass Index på mere end 35 og ønsker primært at henvende sig til patienter, hvis alternativ er en fedmeoperation.

Morten Zacho tror dog, at det bliver svært at begrænse brugen, selvom der i dette tilfælde er tale om et lægemiddel, som vil kræve recept og som skal sprøjtes ind under huden.

"Det vil blive misbrugt. Det vil blive brugt som forfængelighedsmedicinering, og i januar og februar vil man se folk plage livet af deres læge for at få det," siger Morten Zacho, der i sit daglige arbejde som motionsekspert oplever at det netop er forfængeligheden, der driver folk til at prøve at tabe sig.

"Man kan forsøge at motivere folk med at de får det bedre, men dybest set er det, når folk ser sig selv i spejlet, at de ønsker at tabe sig," siger Morten Zacho.Hans bedste råd til danskere, der vejer for meget, er, at lade være med at prøve hårdt på at tabe sig. Spis sund og motioner sjovt i stedet, lyder opfordringen.

"Nyere undersøgelser peger på, at det reducerer ens forventede levetid, hvis man går på hårde slankekure. Man tager på igen, og at tabe sig og tage på igen, er meget farligt. Det er bedre at leve sundt med den vægt, man har," siger Morten Zacho.

I sidste ende er det det europæiske lægemiddelagentur, EMA, der bestemmer, om Novo Nordisk får lov at markedsføre Victoza - eller rettere aktivstoffet Liraglutid - som fedmemiddel i Europa, hvis altså selskabet vælger at indsende registreringsansøgning, når de endelige resultater af forsøgene med medicinen foreligger de kommende måneder.

Overlæge Steffen Thirstrup, der er chef for lægemiddelgodkendelse i Sundhedsstyrelsen mener, at der uden tvivl behov for nye slankemidler, der kan give overvægtige tydelige og langvarige vægttab.

Men han tror ikke på, at Victoza - eller noget andet slankemiddel - kommer til at løse hele fedmeproblemet, som er hastigt voksende i verden. I dag er omkring en halv milliard mennesker på globalt plan overvægtige med en BMI på 30 eller derover, hvis man skal tro Verdenssundhedsorganisationen WHO. Knap en fjerde del af dem eller mere end 110 millioner mennesker hører til i Novo Nordisks målgruppe af svært overvægtige med en BMI på over 35.

»Jeg tvivler på, at den magiske kugle findes. I sidste ende bevarer man kun sit vægttab, hvis man lægger sin livsstil om. Men lige som med rygestopmidler, der kan få folk til at ændre vaner og holde op med at ryge, kan det også godt være, at nye lægemidler, som f.eks. Victoza, kan hjælpe nogle mennesker til at ændre vaner og spise mindre og leve på en anden måde. Men det vil tage tid at vise, om det kan lade sig gøre,« siger Steffen Thirstrup, der understreger, at det er op til Novo Nordisk at levere beviset for at Victoza dur som fedmemiddel.

Ud over Novo Nordisk, som endnu mangler at præsentere alle resultater af sine forsøg med det nye fedmemiddel forsøger tre mindre amerikanske medicinalselskaber at få deres slankemidler på markedet. Det drejer sig om selskabet Arena og slankemidlet Belviq, som blev godkendt i USA sidste sommer, og som er under godkendelse i EU, selskabet Vivus med slankemidlet Qsymia, som er godkendt i USA, men har fået afslag i EU. Endelig håber selskabet Orexigen at få sit slankemiddel godkendt i USA i andet forsøg. I første omgang sagde de amerikanske myndigheder nej og krævede et større hjertekarstudie, som Orexigen nu har gennemført.