Slankekur på lønsedlerne sikrer milliardmilepæl i industrien

Industrieksporten vil runde 500 milliarder kroner inden for de næste to år, viser prognose fra LO. Fremgangen skyldes forsigtige lønstigninger efter krisen, lyder det.

Der kan komme yderligere gang i industrieksporten. Dansk løntilbageholdenhed hjælper til. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske industrivirksomheder kigger i ordrebøgerne de kommende år, vil mange af dem kunne de nyde udsigten til stor fremgang i eksporten.

Inden for en overskuelig fremtid ventes den samlede danske industrieksport at bevæge sig over 500 milliarder kroner.

I 2014 eksporterede industrien for 430 milliarder kroner ifølge en prognose fra LO, men det tal ventes at vokse pænt med 2,7 procent i 2015 og 4,5 procent i 2016.

Og med en vækst på knap seks procent i 2017 vil industrieksporten runde 500 milliarder kroner, viser LOs prognose.

Dermed er der lagt afstand til krisens hårde år i 2008-2009, hvor eksporten raslede ned til under 350 milliarder.

Forklaringen på det voksende salg til udenlandske kunder skal blandt andet findes i de danske lønninger. Lønningerne i industrien er nemlig i godt fire år steget mindre, end det er tilfældet blandt Danmarks største samhandelspartnere, viser de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings internationale lønstatistik.

For mens lønningerne i udlandets industrisektorer steg med 2,3 procent fra tredje kvartal sidste år og til tredje kvartal i år, mens de steg 1,7 procent i Danmark.

Samtidig er medarbejderne i industrien blevet langt mere produktive sammenlignet med deres kolleger i udlandet, siden krisen ramte i slut 00erne, lyder det fra LOs cheføkonom Allan Lyngsø Madsen.

»Pilen peger opad på vores største eksportmarkeder, og kombineret med en stærk konkurrencekraft skaber det grundlag for, at dansk eksport kan komme op i et endnu højere gear til glæde for jobskabelsen i hele Danmark,« siger han i en skriftlig kommentar.

I årene op til krisen i 2008 steg de danske lønninger år for år mere end lønningerne i landene omkring os. Det var med til at forringe den danske industrivirksomheders konkurrenceevne med over 25 procent fra 2000 til 2008.

De seneste år har de lave danske lønstigninger bidraget til, at danske virksomheder har genvundet en del af den tabte konkurrenceevne, forklarer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

»Danske virksomheder står dermed i dag godt rustet til at hægte sig op på det gryende opsving i europæisk økonomi. Selv om mange danskere naturligvis kunne ønske sig mere i lønningsposen, har de lave lønstigninger positive effekter for dansk økonomi,« siger han.

Jacob Graven påpeger dog, at der godt kan komme yderligere lønstinginger, men sålænge de ikke overstiger udlandets vil det ikke svække konkurrenceevnen.

»Vi behøver ikke i al uendelighed at have lavere lønstigninger end i udlandet. Det har været vigtigt at have lønstigninger, der er en tand lavere end i andre lande. Men der er ikke noget skrigende behov for lavere lønstigninger, end I andre lande, men det vil vi sandsynligvis have i et års tid endnu. Det, der ikke må ske, er, at lønstigninger bliver betydeligt højere end i udlandet, så det bliver væsentligt dyrere at producere i Danmark,« siger han.

Danmarks virksomheder eksporterede ifølge LO samlet set for 1.037 milliarder kroner i 2014.