Slagtermester klemt i kommunalt udbud

Aabenraa Slagteren måtte opgive at levere kødvarer til kommunens indstitutioner, da kommunen havde gjort udbuddet større.

Læs mere
Fold sammen
Slagtermester Hans Henrik Johansen, der driver Aabenraa Slagteren, pakker for snart sidste gang varer til kommunens institutioner.

Ved sidste udbudsrunde af de kommunale opgaver, var udbuddet gjort så geografisk stort, at han reelt ikke kunne byde på opgaven.

- Jeg har haft fire kommunale institutioner som kunder, der tilsammen udgjorde en omsætning på mio. kr. om året. Den første mistede vi i juli sidste år og nu er den sidste også røget. Det er simpelthen fordi kommunerne er blevet større og skal spare mere, og det forsøger de at gøre gennem Statens og Kommunernes Indkøbs Service, hvor udbuddene bliver større, siger slagtermester Hans Henrik Johansen.

Han forklarer, at de opgaver han før varetog for kommunen nu bliver lagt ud som en opgave for eksempelvis 15 kommuner.

Ikke med længere

- Og der kan vi ikke være med længere, siger han og afviser muligheden for at indgå samarbejde i et konsortium med kolleger i andre dele af landet.

- Hvordan skal jeg stå inde for en kollegas kvalitet? Og så er der jo ikke nødvendigvis tale om de samme standardvarer fra egn til egn.

- Jeg er helt enig i, at borgerne skal have mest muligt for pengene, men jeg og flere af mine kolleger i Sønderjylland, der oplever det her, siger heller ikke, at vi skal have opgaverne. Vi vil bare gerne have mulighed for at byde ind – og er der nogen, der er billigere, så er det det. Men som udbuddene udformes nu, så kan vi kun være med i teorien, siger han og peger på at kommunen skyder sig selv i foden.

- Jeg er interesseret i mit lokalområde og ikke i at levere til nordjyske eller fynske institutioner. Vi tager del i løsningen af mange af kommunens sociale opgaver – eksempelvis fleksjob og integration, men oplever så at kommunen ikke spiller med. Det nytter ikke noget, at man på den måde saver benene på taburetten, man sidder på over, siger Hans Henrik Johansen.

Han peger på det paradoksale i at presse kommunerne til at reducere omkostningerne, når staten samtidig pumper mange penge ud til at holde gang i det lokale erhvervsliv.

- I mine øjne burde man tænkte sig om i kommunerne, hvis man vil bevare landbysamfundene, de mindre byer og have et konkurrence dygtigt lokalt erhvervsliv.

læs: Sådan får du fingrene i udbuddene