Skyways-konkurs åbner en ladeport for FlyBe Nordic

Britisk-finske Flybe Nordic kan meget hurtigt blive det største, regionale flyselskab i Norden efter konkursen i danske Cimber Sterling og svenske Skyways.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurserne i danske Cimber Sterling for to uger siden og svenske Skyways tirsdag morgen giver rygvind til britisk-finske Flybe Nordics ambitioner.

Flybe Nordic, der er et joint venture mellem Finnair og Flybe, har nemlig en målsætning om at blive det største regionale flyselskab i Norden, og de to konkurser efterlader huller på det danske såvel som det svenske marked for indenrigsflyvning.

"Flybe Nordic vil kunne blive meget store meget hurtigt. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det her en kæmpe gave til dem, hvis de har den finansielle power til at investere her," siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Både Cimber Sterling og Skyways er ejet af Mansvell-koncernen, der har den ukrainske rigmand Igor Kolomoysky i spidsen.

Dagens konkursbegæring fra Skyways tyder på, at Mansvell har valgt helt at forlade konkurrencen på det skandinaviske luftfartsmarked.

Netop Skyways var ellers i spil som en af de mulige aftagere til dele af konkursboet efter netop søsterselskabet Cimber.

"Skyways var i spil som køber til dele af boet, men det byggede på, at Kolomoysky har en uudtømmelig pengepung. Nu har han tilsyneladende valgt at trække stikket i Skandinavien," siger Jacob Pedersen, som ikke er i tvil om, at det er en beslutning, Kolomoysky har taget - ikke én han er presset til at økonomiske omstændigheder.

"Han ville snildt kunne holde det her flyvende, men Mansvell har mange andre aktiviteter end luftfart, og der har været spekuleret i, at hans luftfartsmand skulle have mistet en del magt i konsortiet. Det manifesterer sig i, at hans planer for Skyways og Cimber falder til jorden," siger Jacob Pedersen.

Skyways stod til at overtage Cimber Sterlings tidligere flyvedligeholdelsescenter i Sønderborg. Hvad der nu sker med det, er uklart.

Det har endnu ikke været muligt at fange kurator for Cimber-boet Lisa Bo Larsen for en kommentar.

Tidligere Cimber-direktør Jacob Krogsgaard, der via det nye selskab Cimber A/S leaser fire fly af boet efter Cimber Sterling, har ingen kommentarer.