Skype taber retssag om dataudlevering

Belgisk ret dømmer Microsoft-selskabet, som har nægtet at udlevere oplysninger om opkald og beskeder.

Med Skype kan man ringe gratis over internetforbindelsen til hele verden - fra en mobiltelefon eller fra en PC. Arkivfoto: Sascha Steinbach, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

Det Microsoft-ejede Skype, som bruges til at ringe gratis over internettet med verden over, har fået en bøde på 30.000 euro - eller 190.000 kroner - for ikke at udlevere oplysninger om opkald og beskeder.

Retten i den belgiske by Antwerpen, som sagen var appelleret til, fastholdt bøden, som Skype fik ved en lavere retsinstans, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Skype: Vi er ikke et teleselskab

Skype er blevet bedt om at udlevere data om en person, der mistænkes for at være indblandet i organiseret kriminalitet. Det sker med henvisning til en lov om, at teleselskaber i landet er pålagt sådanne forpligtelser. Men Skype siger, at det ikke er et teleselskab og heller ikke har den tekniske formåen, som ville kunne opfylde rettens krav.

Retten i Antwerpen fastslår dog, at Skype »uden for enhver tvivl« er et teleselskab, og at belgisk lovs formuleringer om »telekommunikation« indbefatter »elektronisk kommunikation«. Derfor fastholdes bøden på de 30.000 euro.

Skype har desuden i retten holdt fast i, at selskabet er indregistreret i Luxembourg. Her står også Skypes servere, mens de data, som retten ønsker udleveret, stammer fra Belgien. Dermed minder sagen om Microsofts meget omtalte nægtelse af at ville udlevere e-mailoplysninger fra sit datacenter i Irland til de amerikanske myndigheder, som har krævet dem udleveret i en narkosag, som manden med e-mailkontoen mistænkes for at være indblandet i.

Dataudleveringssag skal for højesteret

De amerikanske domstole kræver, at Microsoft udleverer oplysningerne, men Microsoft holder fast i, at dataene befinder sig i Europa, hvorfor det er europæisk datalovgivning, der gælder. Og her er kravene til privatlivets fred langt strengere end i USA.

Det amerikanske justitsministerium fik for nylig ja til, at den amerikanske højesteret skal se på sagen, der anses for helt principiel.

EU-Kommissionen arbejder på at ændre reglerne for, hvordan digitale bevismaterialer kan deles hen over grænserne. Forslaget til ændringer af de nuværende regler ventes klar i begyndelsen af 2018.

Skype er opfundet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström i 2003 og blev købt af Microsoft i 2011 for 8,5 milliarder dollars - dengang Microsofts til dato største opkøb.

Microsoft vil ikke oplyse, hvor mange brugere Skype har nu. For et år siden sagde Microsoft-topchef Satya Nadella, at 300 millioner brugte Skype hver måned. Det er det senest tilgængelige, officielle tal.