Skype-stiftere anklages for tyveri af teknologi

De dansk-svenske opfindere af Internet-telefoniprogrammet rammes af en stribe retssager.

Janus Friis og svenske Niklas Zennström, der står bag opfindelsen af Skype internettelefoni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Skype.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske netauktionshus Ebays bestræbelser på at gennemføre en lukrativ børsnotering af det dansk-svenske Internettelefoni-selskab Skype er løbet ind i to alvorlige juridiske udfordringer, allerede inden processen for alvor er kommet i gang.

Det skriver dagbladet Børsen. Tidligere på ugen annoncerede Ebay, at selskabet var endt i en retstvist med selskabet Joltid, som danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström står bag, om retten til at licensiere en del af teknologien i Skype. Joltid har ophævet en aftale mellem parterne, og det vil Ebay ikke acceptere og har derfor anlagt sag.

Dertil kommer nu, at amerikanske patenthavere i firmaerne Eidos Communications og Message Routes allerede i 2003 ansøgte og i 2007 fik tildelt tre patenter, som de mener, at Skype-stifterne har misbrugt. Det fremgår af retsdokumenter, som dagbladet Børsen er i besiddelse af. Eidos Communications llc og Message Routes ansøgte i juni 2004 og i september 2003 om patentrettighederne til en del af teknologien til at bygge en telefonsvarer ind i et internettelefoni-system som det, Skype er bygget på. I maj 2007 fik patentansøgerne tildelt patenterne, og patenthaverne kræver nu, at Skype stopper med at bruge teknologien og betaler en uspecificeret bod for det påståede misbrug.

Ritzau