Skype nedskrives med syv milliarder

De to stiftere - Janus Friis og Niklas Zennström - forlader selskabet. (Opdateret)

Niklas Zennström og Janus Friis forlader selskabet Skype, som de i sin tid selv skabte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
De nye ejere af Internet-telefoniprogrammet Skype har nedskrevet dets værdi med 1,4 milliarder dollars - over 7,3 milliarder kroner.

Det er halvdelen af den nu anslåede værdi og næsten en tredjedel af den pris, som netauktionshuset eBay betalte danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, da de i 2006 fik omkring 27 milliarder kroner for deres banebrydende måde at levere Internet-telefoni på.

Niklas Zennström er samtidig trådt af som Skype-topchef, et hverv, han har beholdt trods salget. Han fortsætter dog i en periode som bestyrelsesformand. Janus Friis forlader derimod Skype helt. Den dansk-svenske duo går dermed glip af sin del af en milliardbonus. eBay havde lovet at betale endnu 12,8 milliarder kroner, hvis Skype nåede sine mål i de følgende tre år.

Niklas Zennström og Janus Friis får dog sammen med de øvrige aktionærer udbetalt 2,8 milliarder kroner.

»Dette er vist beviset på, at købet af Skype ikke er så meget værd, som eBay oprindelig mente,« siger Wall Street-analytiker Youssef Squali til nyhedsbureauet Reuters.

eBay har satset på at gøre Skype til sit tredje ben i et større netkonglomerat, som også består af auktionshuset og andre betalingstjenester.

Skype er fortsat voldsomt populært blandt brugerne, som kan ringe gratis til hinanden og til stærkt nedsat takst til alle andre telefoner via Internet. Der er kommet 160 millioner nye brugere til, siden eBay overtog, så 220 millioner i dag har oprettet sig hos Skype. Programmet, som kører på en computer, har da også fået tilført en række nye funktioner under eBay-ejerskabet men er ikke blevet sovset ind i reklamer, sådan som mange - med bl.a. Microsofts Messenger i baghovedet - havde frygtet.

eBay har ikke fået den ekstra handel og annonceindtægter ud af det, som auktionshuset havde håbet.

Skype leder nu efter en ny chef.

Videre med net-TV
»Niklas og jeg er begge iværksættere af hjertet, og dette giver os mulighed for at fortsætte med vore næste projekter,« skriver Janus Friis i sin netdagbog.

Janus Friis og Niklas Zennström har siden Skype kastet sig over Internet-TV gennem deres nyeste program, Joost (udtales »dju:st«). Joost blev efter en lang prøveperiode givet frit for alle i går.

Det andet projekt, som Janus Friis omtaler, kaldes Atomico, et selskab, som de to investerer deres egne penge i. Det har allerede investeret i bl.a. det spanske FON, som sælger trådløse bredbåndsforbindelser, hvor køberne skal stille halvdelen af kapaciteten til rådighed for alle forbipasserende og derigennem skabe et stort, trådløst område.

I 2003 stod det dansk-svenske makkerpar bag fildelingstjenesten Kazaa. Den vakte voldsom furore, fordi en del af brugerne fandt ud af, at de på den måde kunne dele musik og film - og ikke altid lovligt indkøbt.