Skype-milliardærers robotter skal levere pizzaer

Et samarbejde mellem robotfirmaet Starship og pizzakæden Domino’s skal levere pizzaer til døren. En af stifterne af Starship er danske Janus Friis, der også står bag Skype.

Foto: WOLFGANG RATTAY.
Læs mere
Fold sammen

Robotfirmaet Starship slår sig sammen med pizzagiganten Domino’s om at levere pizzaer til døren af et elektronisk pizzabud. Starship offentliggør onsdag, at de har lavet en aftale med pizzakæden om at levere robotter til udbringning.

Domino’s er en af de største restaurantkæder for pizzaer i verden, og de har i et stykke tid arbejdet med mulighederne for automatiseret levering af deres varer. Kæden kører et projekt ved navn DRU (Domino’s Robotic Unit), der udforsker mulighederne for levering via robotter og droner.

I første omgang kommer de selvkørende robotbude til at levere i en række tyske og hollandske byder, hvor robotterne leverer i en radius af 1,6 km fra Domino’s-restauranten, oplyser Starship i en pressemeddelelse.

Bag Starship står danske Janus Friis og estiske Ahti Heinla, der begge var med til at stifte telekommunikationstjenesten Skype. Starship fik tidligere i år en klækkelig kapitalindsprøjtning af den tyske bilgigant Daimler, der investerede 122 mio. kr. i de selvkørende robotbude.

I den forbindelsen udtalte Ahti Heinla i et interview med Berlingske, at det kunne sætte skub i udviklingen, men ville dog ikke løfte sløret for, hvad der var i vente for virksomheden.

»Med kapitaltilførslen kan vi accelerere udviklingen af vores teknologi og lancere pilotforsøg på adskillige nye markeder. De næste byer på landkortet bliver storbyer i USA,« sagde Ahti Heinla til Berlingske tilbage i januar.

Starship Technologies blev stiftet i 2014 og har på få år fået partnerskaber med bl.a. Just Eat, Hermes, Metro Group, Swiss Post og senest Domino’s.

Don Meij, der er administrerende direktør for Domino’s Group, fortæller, at det er blevet nødvendigt at tænke i nye leveringsmuligheder, hvis kæden skal leve op til sine mål og ambitioner for fremtiden.

»Med vores vækstplaner for de kommende 10 år vil vi simpelthen ikke have nok pizzabude, hvis ikke vi udvider vores bil-, scooter- og cykelleveringer med initiativer som det her,« siger Don Meij i en pressemeddelelse.

Starships robotbude har allerede haft forsøg med at levere for takeaway-firmaet Just Eat i byer i England, Tyskland og Schwiz. Nu udvider de flåden af ikke-menneskelige bude med robotter, som i udgangspunktet er selvstyrende, men som en medarbejder monitorerer og kan tage kontrollen over, hvis det skulle blive nødvendigt.

De små bude kan selv detektere fodgængere og forhindringer på vejen, og har inddelte rum til både opbevaring af varm mad og kolde drikkevarer. Målet er, at de skal kunne levere ordrer på mellem 15 og 20 minutter, fremgår det af pressemeddelelsen.