Skype-milliardær i Jubiis ejerkreds

Jubii bekræfter nu at Skype-milliardæren Janus Friis er med i den kreds af investorer, der for knap et år siden købte den danske portal.

Janus Friis sidder angiveligt godt en fjerdedel af Jubii, der også har Peter Lundsgaard, Elk-brødrene og den tidligere Matas-ejer, Jens Jakobsen om bord – med hver deres 25 procent af ejerskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en økonomisk potent ejerkreds, der sidste år købte portalen Jubii fra tyske Lycos Europe for et ukendt beløb. I ejerkredsen findes nemlig en af Danmarks rigeste mænd, Skype-stifteren Janus Friis, der har smidt penge på bordet for en andel af portalen. Siden den nye ejerkreds, med tidligere Jubii-direktør Peter Lundsgaard i spidsen, annoncerede deres køb, har der været spekuleret i Skype-stifterens tilstedeværelse blandt Jubii-ejerne, men hverken Janus Friis selv eller andre i personkredsen omkring Jubii har nogensinde bekræftet forlydenderne.

»Jeg kan bekræfte, at Janus Friis ejer en andel af Jubii. Jeg kan ikke sige, hvor stor en andel af selskabet, han ejer, men han er med som privat investor,« siger Jubii-direktør Henrik Busch.

Selskabet har tidligere annonceret, at ejerkredsen tæller Peter Lundsgaard, Elk-brødrene samt den tidligere Matas-ejer, Jens Jakobsen. Hver af de tre ejer 25 procent af selskabet, alt imens Janus Friis ifølge Berlingskes oplysninger står for størstedelen af de resterende 25 procent.

På danske hænder
Dermed står det omsider også klart, at ejerkredsen er rent dansk – og altså helt blottet for de udenlandske interesser, der har præget Jubiis udvikling, siden selskabet i 2000 blev solgt til Lycos Europe-koncernen. Det tyske ejerskab har ifølge den nuværende direktør været en spændetrøje for Jubii – ikke blot udviklingsmæssigt, hvor Jubii har fået nej til de fleste ideer, selskabet er kommet med, men i særdeleshed også økonomisk, hvor selskabet har måttet aflevere en andel af sin omsætning til tyskerne hvert år via det betændte fænomen transfer pricing.

Janus Friis er dog kun passiv medejer af portalen og udøver således ikke indflydelse på de beslutninger, der træffes. Den stenrige danske IT-iværksætter formodes at være god for mindst tre milliarder kroner. Formuen stammer fra salget af Skype til eBay, der indbragte stifterne Friis og svenskeren Niklas Zennström mellem 16 og 25 mia. kroner i 2005. Siden har makkerparret dog tabt stort på TV-eventyret Joost, der aldrig for alvor nåede ud over rampen og i dag blot er en skygge af tidligere tiders ambitioner.

Janus Friis har dog investeret sine milliarder i en række nye projekter, via investeringsselskabet Atomico. Investeringerne fordeler sig over teknologi-investeringer som Last.fm, spanske Fon og Technorati. Investeringen i Jubii er en privat investering.