Skype-drenge bag nyt musikprogram

Danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström har nu stiftet en ny tjeneste, der skal sælge digital musik via nettet på abonnement. Det forekommer dog uklart, hvordan tjenesten vil adskille sig fra tilsvarende andre tjenester.

Den ene Skype-stifter Janus Friis, som blev milliardær efter salget til eBay Fold sammen
Læs mere
Foto: Magnus Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens TV-projektet Joost vrider sig i sin dødskamp, er de to Skype-stiftere Janus Friis og Niklas Zennströmm allerede videre med et nyt projekt, musik-selskabet Rdio. Selskabet, der er helt nystiftet, har ifølge New York Times allerede kontorer i både Los Angeles og San Francisco og vil tilbyde musiksalg på nettet efter en abonnementsmodel, hvor brugerne kan hente musik for et fast beløb hver måned. Dermed slår de to Skype-stiftere sig på helt lovligt musiksalg - en helt ny situation for de to stiftere, der tidligere har været i infigth med netop pladebranchen. Det skete fordi de to Skype-stifter også har skabt tjenesten Kazaa, der for år tilbage var en af verdens største musik-pirat-tjenester.

Uklar forretningsmodel
Det er uklart præcist hvordan Rdios forretningsmodel er skruet sammen, ligesom det heller ikke er kendt, hvordan tjenesten vil adskille sig fra en række tilsvarende tjenester. Markedet for digitalt musiksalg på abonnement er nemlig befolket af en hel stribe entrepenør-virksomheder, hvoraf kun den relativt nye Spotify har haft succes. I USA og store dele af verden er det stadig Apples iTunes Store der er den enevældige konge af det digitale musiksalg, men også Amazon og en række andre er begyndt at være ganske seriøse spillere. Imens lider salget af fysiske CDere stadig ganske gevaldigt.

Rdio er langt fra det eneste eventyr, som de to stenrige Skypestiftere er indblandet i. Dels har de to en hel portefølje af web-baserede selskaber samlet i investeringsselskabet Atomico Ventures, og dels har Janus Friis personligt købt op mod 25 procent af den danske portal Jubii, der i slutningen af 2008 skiftede til et rent dansk ejerskab.

Enfant terribles
Selv om både Janus Friis og Niklas Zennström anses for at være blandt de dygtigste IT-iværksætter i verden i dag, har de dog efterladet en broget historie bag sig. Senest er den ellers så innovative TV-tjeneste Joost gået mere eller mindre i dvale, og Skype viste sig ikke at være en forretning, der var værd at holde på for amerikanske eBay, der købte tjenesten fra de to stiftere i 2005.

Oveni kommer, at der ikke bare er en men, men hele to retssager om Skype i gang, fordi Friis og Zennström har set sig sure på eBay og det konsortium, der overtog Skype tidligere på året. Slagsmålet handler om nogle af de grundlæggende teknologier bag Skype, som stifterne stadig har patent på via selskabet Joltid.

Mest interessant er det dog, hvordan musikindustrien vil reagere på, at det netop er Kazaa-stifterne, der nu vil indgå aftaler med musikbranchen om lovlig distribution.