Skyhøje forventninger til IT-vækstplan fra regeringen

Stor opbakning til den nye vækstteamrapport om ny teknologis afgørende betydning for Danmarks fremtid - men nu skal der handles, lyder opfordringen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som har det øverste ansvar på IT- og teleområdet, har fredag gennem sit særlige IKT-vækstteam fået nye indspark til regeringens samlede vækstplan, hvor ny teknologi bør spille en væsentlig rolle, mener vækstteamet. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningerne til, at regeringens kommende vækstplan for Danmark inddrager ny teknologi som et afgørende element, er nu skyhøje, efter at også regeringens eget vækstteam i en ny rapport fredag anbefaler hurtig og omfattende handling.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) modtager fredag rapporten med ti hovedanbefalinger fra sit ottende og sidste vækstteam, som har haft fokus på IKT-området, altså informations- og kommunikationsteknologi.

»Vi bakker varmt op om vækstteamets anbefalinger og konklusionen om, at teknologi kan skabe vækst og løfte en lang række industrier - fra sundhed over byggeri til mediebranchen. Med rapporten fra DIs produktivitetspanel, anbefalingerne fra Produktivititetskommissionen og nu fra vækstteamet er det ikke ord og analyser, der mangler. Det er politisk handling. Derfor ser vi nu frem til, at regeringen fremlægger en ambitiøs vækstplan,« siger chefkonsulent Christian Hannibal fra Dansk Industris brancheforening for IT og tele, ITEK.

Ordentlige forbindelser er afgørende

Med global konkurrence finder han det afgørende at fokusere på at tiltrække og uddanne de talenter, som virksomhederne har brug for. Derudover skal den offentlige sektor gøre mere gennem øget brug af digitalisering.

»Endelig bør regeringen fremme investeringslysten i digital infrastruktur som bredbånd og mobilmaster, f.eks. ved at gøre det mere attraktivt at investere i digital infrastruktur og fremme udrulningen af telemedicin,« siger Christian Hannibal.

Også brancheforeningen IT-Branchen, som samler de danske IT-virksomheder, har store forventninger.

»IKT-vækstteamet er kommet med en meget stærk opskrift på, hvordan IT kan få dansk erhvervsliv ud af krisen. Nu må regeringen tage fat, så vi hurtigst muligt kan udnytte de digitale muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser,« siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.

Digitale evner ind i alle uddannelser

Blandt de konkrete mål sætter vækstteamet, at 10 procent flere virksomheder bruger digitale løsninger i 2020, hvilket vil øge produktiviteten med 50 milliarder kroner, og andelen af IT-virksomheder, som bliver vækstvirksomheder, skal være 25 procent højere i 2020. Men det digitale skal tænkes ind i samtlige uddannelser, og det bifalder IT-Branchen.

»Vi skal have bedre IT-kompetencer i hele uddannelsessystemet, og virksomhederne skal have hjælp til at forstå og bruge nye IT-løsninger. Det er de helt rigtige håndtag, som vækstteamet peger på,« siger Morten Bangsgaard.

Der er også tommelfingre op for et offentligt-privat samarbejde om at få gode, danske IT-løsninger i det offentlige solgt og eksporteret til andre lande gennem oprettelse af et særligt »e-Government-konsortium«.

Alle danskere skal kunne være med

Dansk Energi, som er brancheforening for landets energiselskaber, som sælger internetforbindelser, TV og telefoni gennem fibernet i konkurrence med især TDC, hæfter sig især ved vækstteamets konstatering af, at højhastighedsbredbånd og ordentlig mobildækning er afgørende for, at masterplanen vil blive en succes, og at staten om muligt må til lommerne og sikre hjælp, enten gennem en bredbåndsfond eller gennem særlige låneordninger.

»Vi er meget glade for, at vækstteamet sætter fokus på, at en stærkere digital infrastruktur er afgørende for, at vi får sat fart i den digitale vækst. Bredbånd med rigelig kapacitet og hurtige hastigheder, når man sender og modtager data, kan skabe vækst i både den digitale sektor og i dansk erhvervsliv i bred forstand. Derfor skal vi have fokus på, at alle danskerne reelt får adgang til høje hastigheder,« konstaterer Mikael Bomholt, konsulent i Dansk Energi.

Dansk Erhverv, som organiserer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning, oplevelse, transport og service, kalder vækstteamets rapport for »spændende«.

»Det er interessante anbefalinger fra IT-folk, der har taget vækstbrillerne på. IT-branchen er i sig selv en vigtig branche for Danmark, og det er en branche, som andre erhverv er afhængige af og kan hente stor værdi i. Digitalisering er brændstof til vækst og innovation i dansk erhvervsliv og kan øge produktiviteten i servicesektoren generelt. Servicesektoren har afgørende betydning for dansk økonomi, og derfor er alle forslag og ideer til at øge produktiviteten velkomne,” siger Janus Sandsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Regeringen ventes at have sin samlede vækstplan klar i løbet af april.