Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
15 kroner kostede det i går elforbrugerne at støvsuge i en time. I hvert fald hvis man valgte at tænde for en støvsugere med en effekt på 1.000 watt mellem klokken 17 og 19 på Sjælland. Den såkaldte spotpris på Sjælland nåede nemlig i går i det tidsrum op på 15 kr pr. kWh. Ny rekord og mange gang over den normale gennemsnitlige elpris, der er på cirka 35 øre pr. kWh.
Han oplyser, at DONG - i lighed med de øvrige danske elselskaber - arbejder med afdækning af prisudsvingene på el. Især er det hos DONGs erhvervskunder populært at købe såkaldt fastpris-optimering, hvor man som kunde bliver garanteret en fast maksimal pris på sit elforbrug, men med mulighed for at prisen kan falde i nedadgående retning.
Men selv om det på papiret altså i går var rekorddyrt at støvsuge, at vaske tøj, at bage eller for den sags skyld at holde produktionen kørende i de danske industrivirksomheder, slipper de fleste forbrugere og virksomheder for en skyhøj elregning i denne omgang. Langt de fleste danske elforbrugere har nemlig afdækket deres strømpris flere måneder forud:
»For vores store erhvervskunder forholder det sig sådan, at cirka en procent kører med rene spotpriser. Resten har andre produkter, heraf en stor andel fastpriser. Så den ene procent fik altså i går lov til at betale en meget høj pris for deres forbrug,« siger Allan Schefte, markedsdirektør i DONG Energy.
Vælger faste priser
»Dermed får kunderne mulighed for at få gavn af fald i spotprisen, samtidig med at de undgår prisstigninger. Det er en løsning, som flere og flere erhvervskunder og kommuner viser interesse for,« siger Allan Schefte.
Det er en kombination af flere faktorer, der udløser de rekordhøje priser på strøm netop nu.
»Dels er det meget koldt, ikke kun i Danmark, men også i Norge og Sverige, hvor man opvarmer med elvarme. Det kombineret med, at der er meget lidt vand i magasinerne i Norge og Sverige, får priserne til at eksplodere. Samtidig er nogle atomkraftværker ude af drift i Sverige, og kablerne mellem Sjælland og Tyskland er ude af drift indtil 13. december,« forklarer Stine Grenaa Jensen, chefkonsulent fra Dansk Energi.
Hun forventer, at priserne vil være på et gennemsnitligt højt niveau vinteren over.
For almindelige privatforbrugere vil gårsdagens høje elpriser ikke få indflydelse på elregningen. Men elpriserne vil dog blive højere pr. 1. januar, vurderer DONG:
»Vi vurderer, at private kunder vil opleve en prisstigning på mellem fem og otte øre pr. kWh i 1. kvartal. Hvordan elpriserne vil udvikle sig derefter, kan vi endnu ikke sige noget om.«
Allan Schefte understreger dog, at det for enkelte kunder, privat og erhverv, har været en god forretning at holde sig til rene spotpriser.