Skyhøj indtjening i dansk landbrug

Med et forventet overskud på 5,4 mia. kr. i 2013 når dansk landbrugs indtjening det højeste niveau i 13 år. Men flere tusinde landmænd erhvervet fortsat belastet af stor gæld

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænds indtjening når skyhøje højder i år. Med et anslået overskud i år på 5,4 milliarder kroner, der i 2014 ventes at stige til 6,8 milliarder kroner siden år 2000.

2013-indtjeningen er den bedste indtjening for erhvervet. Baggrunden for fremgangen i indtjeningen er primært høje priser på landbrugs- og fødevareprodukter og et meget lavt renteniveau.

Det er hovedkonklusionen på en analyse af dansk landbrugs økonomiske tilstand, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi netop har offentliggjort.

For første gang i dette århundrede havde landbrugs- og gartnerivirksomhederne med sidste års overskud på 2,4 milliarder kroner nok til at forrente egenkapitalen.

Danmark har godt 30.000 heltids- og deltidslandbrug. Heraf er der godt 10.000 virksomheder, hvor landmanden er fuldtidsbeskæftiget og som regel har en eller flere ansatte. Overskuddet er restbeløbet, der er til aflønning af landmandsfamilien og til at forrente virksomhedens egenkapital.

"De store mælkeproducenter har efter seks magre år fået det ualmindeligt godt og udsigt til et markant løft i indtjeningen. De har rigtigt vind i sejlene. Svineproducenterne har det også godt. Baggrunden er, at der på globalt plan har været en rekord stor kornhøst. Selv om der er lave priser på korn og dermed foder er priserne på mælke- og kødprodukter ikke faldet tilsvarende, fordi efterspørgslen på animalske produkter er steget".

Det siger seniorrådgiver Johnny M. Andersen, en af de seks forfatterne bag analysen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Efter tørken i USA og Rusland i 2012 ligger den globale produktion af kød- og mælkeprodukter fortsat underdrejet, og det spiller en ikke uvæsentlig rolle for dansk landbrugs fremgang. I 2012 var der høje priser på animalske produkter som følge af bl.a. glubende efterspørgsel på især mælke- og kødprodukter fra Kina.

Samtidig er der ifølge forskerne udsigt til en rekordstor global korn- og sojahøst, som vil sætte foderpriserne under pres. Det vil igen være til fordel for økonomien i kød- og mælkeproduktionen.

Johnny M. Andersen drypper dog malurt i bægeret i forbindelse med landbrugets rekordhøje indtjening. Han peger på, at væksten i produktiviteten i dansk landbrug er for lav. 

"En bæredygtig udvikling i indtjeningen, kræver en vækst i produktiviteten," fastslår seniorforsker Johnny M. Andersen.Men det kræver nyinvesteringer i produktionsbygninger, maskiner og investar, som igen kræver lån fra banker og realkreditinstitutter. Og her er landbruget stækket af lav kreditværdighed. Erhvervet er fortsat belastet af en samlet gæld på godt 340 milliarder kr. 

 Analysen af landbrugets indtjening dækker over, at nogle landmænd har en rigtig god økonomi, mens de andre sidder i gæld til halsen. En tommelfingerregel i finans- og landbrugsbranchen er, at en tredjedel af de godt 10.000 heltidslandmænd er tæt på at brække halsen.

Så der er behov for, at en væsentlig del af landbrugets indtjening over en længere årrække skal bruges til at bringe gælden ned,, konkluderer forskerne.