Skyggebanker får rekordstor del af lånemarked i USA

Ikke-bank långivere, også kaldet skyggebanker, har taget en rekordstor del af markedet for boliglån i USA. Det sker efter, at ny lovgivning og store bøder har tvunget traditionelle banker ud af markedet.

Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

Skyggebankerne opnåede i april en markedsandel på 53 pct. af det 9.800 mia. dollar store boliglånsmarked i USA. Det er næsten en fordobling i forhold til skyggebankernes andel i april 2013. Skyggebankernes fremmarch kommer samtidig med at mere traditionelle pengeinstitutter som Bank of America, Wells Fargo og JPMorgan trækker sig fra markedet.

Ifølge storbankerne selv reagerer de på skrappere kapitalkrav og store bøder for ulovlig adfærd på bolig-lånemarkedet i finanskrisens kølvand.

Skyggebanker, der udfører mange af de samme opgaver som traditionelle banker, får deres finansiering fra professionelle investorer i stedet for fra indskud og dermed kan de opererer under lettere regulering fra myndighedernes side end de traditionelle banker.

Skyggebankernes voksende andel af lånemarkedet i USA er derfor begyndt at vække bekymring blandt politikerne i Washington, der frygter, at skyggebankerne kan agere mere risikabelt end konventionelle banker.