Skyg dine venner på Facebook

Et nyt program på Facebook gør det muligt at kortlægge dine venners færden i den virkelige verden.

Det sociale internet-netværksprogram Facebook er blevet meget populært på få år. Her ses den Facebook-side, der tilhører sitfteren af Facebook, Mark Zuckerberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Overvågningssamfundet har i den grad fundet vej til den sociale netværkstjeneste Facebook. Med programmet Sniff Nordic Friendfinder er det nu muligt at finde frem til, hvor dine bekendte - eller Facebook-venner - slår deres folder henne uden for cyberspace.

Det fungerer på den måde, at man sender en forespørgsel på SMS til programmet, hvori man beder om at finde frem til en given ven. Vennen skal dog også være tilmeldt tjenesten, før man kan finde ham.

Dernæst vil man modtage en SMS, der viser, hvor han befinder sig henne.

Det eneste, nysgerrige Facebook-brugere skal gøre for at benytte Sniff, er at installere programmet, registrere deres mobiltelefon og gennem deres telefonregning bekræfte, at de er over 18 år gamle.

Dernæst er der frit spil til at lege hemmelig agent.

Privatlivets død
Useful Networks, det amerikanske firma bag programmet, har indrømmet, at folk måske vil have en del antipati mod programmet, fordi de mener, at de vil give afkald på deres privatliv.

Men chefen for Useful Networks, Brian Levin, siger, at programmet kun kan benyttes af Facebook-brugere, der har installeret Sniff og accepteret betingelserne:

"Det er vigtigt at pointere, at brugeren udtrykkeligt bliver spurgt, om han vil acceptere, at hans venner kan finde frem til ham. Vi siger, at det er det samme som at beslutte, hvem du vil give dine bilnøgler til, eller hvem du vil lade passe på din lejlighed, mens du er på ferie," siger Levin til The Guardian.

Sniff, der for nylig blev lanceret i Storbritannien, har været tilgængeligt i Skandinavien i et stykke tid, og Useful Networks siger, at 100.000 brugere indtil videre anvender programmet globalt set.

Man har dog den option, når man har installeret programmet, at gøre sig ”usynlig,” så man kan slippe for nysgerrige venners snagen i ens privatliv.

Herhjemme er det indtil videre kun Facebook-brugere med et "3"- abonnement, der kan tilmelde sig tjenesten.