Skybrud over Danmark trækker ud

Endnu kaster kun få sig ud i et af tidens mest omtalte IT-fænomener, »cloud computing«. De tør ikke slukke for deres egne IT-installationer og køre programmer over nettet. Skrappe EU-krav er med til at hæmme det store skift, som ellers ser ud til at kunne give gode besparelser.

Ifølge Siki Giunta, CSCs øverst ansvarlige for cloud computing, er Danmark et af de lande, der er tættest på døren til Cloudland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne tør endnu ikke give slip på deres IT-installationer i kælderen og lægge deres data og programmer ud på nettet, så de kan bruges over alt, selv om det lige præcis er, hvad alle sukker efter at kunne.

En dugfrisk analyse blandt 200 danske virksomheder foretaget af analysehuset IDC Nordic viser, at kun ni procent har taget »cloud computing« eller netbaseret IT i brug, frem for alt til elektronisk post og konferenceløsninger - stort set uændret i forhold til for et år siden.

»Det er ikke markant. Og 65 procent siger, at de har begrænset viden, hvilket er et ganske højt tal, som viser, at det er et nyt koncept, men også svært at forstå,« konstatererer administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic.

Læs også: Skyen frister, men træd varsomt

Danmark halter bagud i forhold til Sverige og Norge, hvor 15 procent er i gang med at blive mere uafhængig af ting og bliver mere netbaseret.

Må lære at dele

Netbaseret IT giver virksomheder adgang til enorm computerkraft via nettet uden selv at skulle investere i hardware, softwareprogrammer og store datarum med kostbar nedkøling.

Analysehuset Gartner anslår, at netbaserede IT-tjenester på verdensplan vil stige med 17 procent fra 58,6 mia. dollar i 2009 til 68,3 mia. i år og vil nå 102,1 mia. dollar i 2012. Europa vil dog i år kun udgøre 26 procent af investeringerne.

»Der er simpelthen ikke træer og plads nok til alle de datacentre. Derfor må vi lære at dele kapaciteten. Vi har intet valg, og de næste 12 måneder vil der virkelig ske noget,« siger IT-giganten CSCs øverst ansvarlige for cloud computing, Siki Giunta, til Berlingske Business under et besøg i København, hvor det ene af CSCs syv europæiske datacentre ligger.

Hun forventer at tredoble antallet af kunder, når virksomhederne oplever besparelser på op mod 30 procent ved ikke selv at stå for deres IT.

Læs også: Teknologi er vejen ud af krisen

IDCs danske analyse viser dog, at det slet ikke er prisen, men derimod den større tilgængelighed, der topper på fordelslisten. Prisspørgsmålet ligger en del længere nede.

»Interessen er enormt stor lige nu. Men vi er ved starten af en meget lang trappe, som vi endnu ikke overhovedet har set omfanget af. Derfor forstår vi slet ikke mulighederne ved at kunne mødes og være sammen på nye måder og levere tjenester og ydelser, der gør livet nemmere. Der er et mægtigt forretningsområde både i Danmark og internationalt, selv om væksten er høj men andelen stadig forsvindende lille. Set med Microsoft-briller er Danmark dog et rigtigt godt cloudland sammenlignet med Vesteuropa,« siger Julich Wiberg, Microsofts chef for salg til uddannelsesinstitutioner.

Offentlige i front

I den største, danske undersøgelse af IT-brugen i det offentlige og private, »IT i praksis 2010«, som Rambøll og interesseorganisationen Dansk IT offentliggjorde for en måned siden, fortæller halvdelen af virksomhederne, at de ikke forventer at anvende cloud i de næste tre år - flere private end offentlige.

Rapporten konstaterer, at tilbuddene i øjeblikket er lavt teknologisk modne, at der mangler standarder og til tider ikke er tilstrækkelig stabilitet og computerkraft til rådighed.

Læs også: Ballmer optrapper mobilkrigen

Det offentlige bør spille en hovedrolle i udbredelsen.

»Det offentlige bør levere cloud computing til små og mellemstore virksomheder, så de kan leje sig ind og dermed sætte gang i økonomien. Det kan være som et joint-venture, men det handler om lederskab,« siger Siki Giunta fra CSC.

Hun mener, at Danmark står stærkt.

»I er ét af landene tættest på døren. Netbrugen er meget udbredt og avanceret. Det handler om at komme med de gode eksempler. Folk bruger jo skyen uden at tænke over det. Essensen er, at teleselskaberne gerne vil leje kapacitet ud, og at folk så betaler, hvad de bruger, uden at tænke over, hvor det kommer fra - ganske som når man køber elektricitet,« siger hun.

Stramme EU-regler

»IT i praksis 2010« afdækker, at for 76 procent af de offentlige virksomheder spiller det en stor rolle, om data kan isoleres fra tredjeparter, mens 61 procent af de private virksomheder vurderer det som en barriere. Navnlig for finanssektoren er sikkerhed og overholdelse af lovkrav i højsædet, men også i medicinalbranchen er der stramme lovkrav til beskyttelse af personfølsomme oplysninger.

EU er bange for, at hæmningsløse markedsføringsfolk eller cyberkriminelle skal få fingrene i oplysningerne, hvorfor lovgivningen begrænser flytningen af data. Det har en pris.

Læs også: Generation Google

»Lovgivningen er i et vist omfang fortsat rettet mod den analoge verden og begrænser f.eks., hvor data må ligge geografisk. Det er på en måde absurd. Vi mener helt klart, at man skal beskytte personoplysninger, men hvis de elektroniske værktøjer opfylder dette, kan det være fuldstændigt ligegyldigt, hvor data ligger rent geografisk,« siger Klaus Kvorning Hansen, formand for interesseorganisationen Dansk IT, der organiserer 6.000 IT-professionelle.

Han er til daglig direktør for udvikling og service i livsforsikringsselskabet PenSam.

»Vi afstår lidt fra at bruge mulighederne, for vi kan simpelthen ikke overskue, om vi overholder loven, hvis vi valgte en cloudløsning. Jeg er helt sikker på, at mange andre også har det sådan,« siger han.

IT-giganten HPs laboratorium i Bristol i Storbritannien eksperimenterer med, at alle data krypteres, før de sendes af sted, og afkodes når de »lander« for derved at øge beskyttelsen.

EU har kun godkendt USA, Argentina og Canada til at kunne modtage data. Israel og Andorra har søgt om godkendelse. En revision af EU-reglerne er dog undervejs, men ventes ikke på plads før til næste år.

CSC-direktør Siki Giunta er nervøs for, at netbaseret IT risikerer at blive dyrere i Europa, hvis man insisterer på at bevare data inden for egne grænser. Også hun opfordrer derfor til en opdatering af lovgivningen.

Læs også: Microsofts rejse mod åbenhed og samarbejde

Hver sjette job i den amerikanske forhandler- og distributionskæde - svarende til mellem 200.000 og 250.000 af de omkring 1,3 millioner nuværende stillinger - vil forsvinde, når brugen af netbaseret IT for alvor breder sig, lyder spådommen fra det amerikanske konsulentfirma AMI Partners.