Skulderklap til grønne IT-opfindelser

Endnu to dansk opfundne metoder til at spare rigtigt mange penge på strømregningen har fået hæderspriser.

Der skal mere vindenergi i de danske stikkontakter. Det sørger en præmieret elspareboks for. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store, tunge servere, som hos Københavns Universitet knokler med at knuse data og sveder intenst som følge deraf, køles af ved fordampning af vand. Og med Greentech Solutions' boks bliver virksomhedernes elforbrug flyttet til det billigste tidspunkt på døgnet, så brugen af vindenergi øges.

Det fortjente en præmie eller to, og dem fik Københavns Universitet og Greentech Solutions torsdag aften, hvor videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) - helt i ministeriets ånd via en videoforbindelse mellem Sønderjylland og København - kårede dem som årets modtagere af Danmarks Grøn IT-priserne.

Store besparelser i sigte

De blev uddelt, da den største brancheforening for IT-virksomheder i Danmark, IT-Branchen, holdt årsmøde på Børsen i København.

»Grøn IT handler om at gøre tingene grønnere, smartere og mere effektivt. Årets prismodtagere viser, at grøn IT kan skabe besparelser i energiforbruget og CO2-udslippet og vækst til gavn for hele samfundet,« sagde Charlotte Sahl-Madsen.

Ofte koster det lige så megen energi at køle serverrum ned, som serverne selv bruger, men Københavns Universitet har - i øvrigt mens energiminister Lykke Friis endnu var prorektor dér - indrettet nye serverrum på Panum-Instituttet. Her bliver udeluften afkølet ved fordampning af vand, og det virker derfor også, når udendørstemperaturen er for høj til normal frikøling. Overskudsvarmen anvendes samtidig til andre dele af bygningen.

Billigere strøm med Elspareboksen

Elspareboksen er en opfindelse fra Greentech Solutions ApS. Med den kan virksomheder spare op til 35 procent på elregningen, fordi forbruget af strøm flyttes til tider på døgnet, hvor strømmen er billigst.

Det er et skridt mod de intelligente elnet, som flere og flere taler om (i fagjargonen kaldes de for »smarte grid«). De betyder nemlig, at mere strøm fra vindmøller kommer ind i elnettet.

De grønne IT-priser uddeles af IT-Branchen, Dansk IT og Videnskabsministeriet. I år var det tredje gang, at det skete.