Skulderklap til FLSmidth fra Afrikas rigeste

FLSmidths gode omdømme som en stabil og driftssikker leverandør har sikret den danske leverandør til cementindustrien en betydningsfuld ordre hos en afrikansk kunde, der er kendt som en særdeles kreditværdig betaler.

Den nigerianske cementkonge og mangemilliardær Aliko Dangote Fold sammen
Læs mere
Foto: AKINTUNDE AKINLEYE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cementkoncernen FLSmidth behøver næppe bekymre sig om, hvorvidt pengene komme hjem eller ej fra koncernens hidtil største kontrakt på drift og vedligeholdelse af cementfabrikker.

Det er nemlig ikke hvem som helst FLSmidth mandag har entreret med på det afrikanske kontinent. Nigerianeren Aliko Dangote har nemlig skabt Afrikas største formue med et konglomerat, der tæller en af verdens største cementfabrikker, bygget netop med teknologi fra FLSmidth.

Den 56-årige Aliko Dangote er i dag Afrikas rigeste mand, og på Forbes liste over verdens rigeste er han placeret med en formue på lidt over 16 milliarder dollar. Han har fra bunden skabt et konglomerat, som omfatter en af verdens største cementfabrikker, et af verdens største sukkerraffinaderier samt produktion og import af salt, mel, ris, fisk, pasta, tekstiler og gødning. Hertil kommer eksport af varer som bomuld, nødder og kakaobønner, foruden i investeringer i fast ejendom, banker og transport. Og på det seneste er han også gået ind i olieindustrien.

Med Afrikas største formue burde det være muligt at betale sine regninger til tiden. Men Aliko Dangote er tilsyneladende mere betalingsvillig end som så. Han har selv sagt, at han har en decideret »fobi« over for gæld. Selv store lån betales tilbage på rekordtid og længe før forfaldsdato. Det gælder også det der skal blive verdens største cementfabrik i Obajana i Nigeria, der har haft FLSmidht som leverandør. Her blev et syvårigt lån betalt tilbage i løbet af blot halvandet år.

Dangote Cement og FLSmidht  ønsker ikke at oplyse prisen på den nye kontrakt. Men den drejer sig om drift og vedligeholdelse af produktionslinier på cementfabrikker i Nigeria over en periode på fem år og omfatter alt fra fra knuser til pakkeri.

"Efter at have besluttet at lægge driften og vedligeholdelsen af vores cementfabrikker ud til en ekstern partner har det afgørende kriterium været at finde en serviceudbyder, der kan levere stabil driftssikkerhed. Og det er noget, vi mener, at FLSmidth kan levere," siger Dangote Groups koncernchef, Alhaji Aliko Dangote i fondsbørsmeddelelsen om kontrakten.

Dangote Cement er i dag den største cementproducent i Nigeria med en markedsandel på over 60 pct. og den hurtigst voksende cementproducent i Afrika.

Selvom kontraktens størrelse er ukendt har aktiemarkedet tilsynelande store forventninger til samarbejdet. FLSmidth-aktien er således steget 2,6 pct. på nyheden på et ellers stillestående dansk aktiemarked.