Skuffende iPhone-salg sender Apple ned

Selv et gigantisk overskud på 53 milliarder kroner på bare ét kvartal er ikke nok til at gøre investorerne glade.

Foto: Morten Dueholm

IT-giganten Apple har ikke levet op til Wall Streets forventninger, viste kvartalsregnskabet, som blev præsenteret tirsdag aften dansk tid. Godt nok stiger salget stadig ganske voldsomt, og pengene vælter ind i kassen, men væksten er nu den laveste siden 2009.

Salget af 26 millioner iPhones var godt to millioner lavere end forventet af analytikerne, skriver Bloomberg, og salget af den nye iPad 3 gjorde det ikke op for de manglende indtægter fra telefonen. Godt nok købte forbrugerne 17 millioner iPads - halvanden million flere end forventet - men samlet set er både omsætning og overskud en spids under det forventede.

Den kommende generation af iPhone ventes at booste salget igen, men Apple varsler i regnskabet, at resultaterne i indeværende kvartal vil ligge lidt lavere end de netop offentliggjorte tal. Derfor faldt aktien med næsten fem procent i eftermarkedet efter normal lukketid.

Det er sandsynligvis forventningen om introduktionen af en ny version - iPhone 5 - til oktober, der får forbrugerne til at tøve med at smide flere tusinde kroner efter en smartphone, som måske om et par måneder er forældet i kollegernes og klassekammeraternes øjne.

Omsætningen i USAs vigtigste teknologifirma i regnskabsårets tredje kvartal steg godt nok til 35 milliarder dollar, godt 215 milliarder kroner, men det er lavere end det gennemsnitlige analytiker-skøn på 37,22 milliarder dollar. Nettoresultatet blev så pænt som 8,8 milliarder dollar - over 53 milliarder kroner med dagens kurs - og det er en stigning på 21 procent, men det var altså ikke nok til at imponere analytikere og investorer. 

Apple solgte i kvartalet 4 millioner Mac-computere og 6,8 millioner iPods. Det første er en skuffelse, det sidste er mere end forventet.